Képoszlop születik – Fotókiállítás a Városi Ifjúsági Klubban

(Budaörs, 2019. március 27. – Budaörsi Infó) 2019. március 25-én Budaörsön az Alma utcában került sor egy képoszlop leleplezésére. Az ilyen út menti szobrokat, kereszteket az elődök az utak, dűlők mentén állították fel, fogadalomból, hálaadásból, emlékként. Ebből az alkalomból a Városi Ifjúsági Klubban nyílt egy fotókiállítás, ahol az érdeklődők megnézhetik, hogy hogyan készült az alkotás. 

 

 

A Magyar Történelmi Szalon a Jakob Bleyer Heimatmuseumban fellelt egyetlen kép alapján közadakozásból rekonstruáltatta 2019-ben a hajdani Liliom utcában állt egykori képoszlopot.

Így a Magyar Történelmi Szalon segítségével, az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége (ÉMNÖSZ) és Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata támogatásával, valamint adományokból éledt újjá a „Szőlős Madonna”.

 

A kerámiát Petrás Mária Prima Primissima- és Magyar Örökség-díjas keramikusművész készítette.

Kőmunka: Városi Zoltán kőszobrász.

 

kekoszlopavatas903 (7)

 

kekoszlopavatas903 (5)

 

Az alkotás folyamatát Vadas Csenge örökítette meg, fotóit a Károly király úton a Városi Ifjúsági Klub előterében tekinthetik meg.

Vadas Csenge 1998-ban született Budapesten, de Budaörsön nőtt fel.

 

vadascsenge_fotokiallitas1903 (2)

 

“A szüleim iparművészek, útravalóul kaptam tőlük a művészet szeretetét és a külvilág által bennem leképződött benyomások kifejezésének vágyát.

A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolában a kórus-éneklésen kívül csellóztam, zongoráztam és doboltam, szenvedélyesen kerestem a hangot, majd a szavak ízével és erejével a megnyugvást, a harmóniát.

 

vadascsenge_fotokiallitas1903 (6)

 

A zene világa ott kezdődött, ahol elfogytak a szavak: a körülírhatatlan, mélyről jövő tartalmak, az alig érzékelhető, mindent meghatározó lélekrezdülések színpadára hívott. Úgy, ahogy a fénykép is kiragad egy szeletet a létből, egy benyomást jár körül és igyekszik értelmezni, mindenki számára érthetővé tenni, csak nem a hang vagy a szó dallamával, hanem a színek és a formák zárt lendületével.

 

vadascsenge_fotokiallitas1903 (5)

 

Az Illyés Gyula Gimnáziumban töltött két év után az Illyés Művészeti Akadémián mélyült el a kapcsolatom a fotózással három évvel ezelőtt. Fontossá itt vált az alkotás kettőssége is: a fényleképzés precíz valóság-hűsége és az egzakt témák kontextusból való kiemelésével létrehozható saját univerzumok bensőséges világa.

 

vadascsenge_fotokiallitas1903 (4)

 

A képzés befejezését jelentő vizsgamunkám témájául a Szőlős Madonna képoszlop újraállításának dokumentálását választottam. Tetszett a munka sokszínűsége, alkotó és értékmegőrző feladat is volt egyben. Az analóg technika alkalmazásának minden szépsége és kihívása mellett igyekeztem megragadni és továbbadni a készítés folyamatának menetét, minden fontosabb mozzanatának hangulatát.”

 

vadascsenge_fotokiallitas1903 (9)

 

vadascsenge_fotokiallitas1903 (7)

A kiállítást 2019. április 5-ig lehet megtekinteni a Városi Ifjúsági Klubban. 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.