Sztrájk a budaörsi Polgármesteri Hivatalban

(Budaörs, 2019. március 14. – Budaörsi Infó) 2019. március 14-én a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének sztrájkfelhívásához csatlakoztak a budaörsi Polgármesteri Hivatal köztisztviselői is.

 

 

Ma reggel 8 órától 10 óráig szolidaritási sztrájkot tartottak a köztisztviselők a budaörsi hivatalban.

Kaintz Mária, a korábbi szakszervezeti titkár, Budaörsi Infónak elmondta, hogy a köztisztviselők anyagi megbecsülése lényegesen csökkent, majd hat évig nem volt lehetősége az önkormányzatoknak az alapilletmény emelésére, megszüntették a cafeteria jelentős részét is.

 

sztrajkvaroshaza1903 (9)

 

 

„Az önkormányzatokat háttérbe szorították, a költségvetési forrásaikat csökkentették, így a köztisztviselőknek is kevesebb jut. Meg kell nézni az 1993-as köztisztviselői törvényt és a KKTV-t, az abban biztosított juttatások lényegesen csökkentek, mint például az üdülési csekk, jóléti alap, és az eü pénztári hozzájárulás. Most a rabszolga törvény miatt a munkaidő is növekedett, a szabadidő megváltás is megszűnt.”

 

Milyen eredményt remélnek a mostani sztrájktól, milyen további terveik vannak? 

„A korábbi sztrájk hatására a köztisztviselői intézményalapot már az önkormányzatok határozzák meg, de annak emelésére csak az önkormányzatok anyagi lehetősei keretében van mód.

Hogy hogyan tovább, ha nem lesz eredménye a sztrájknak, arról az elnökségnek kell döntenie, véleményem szerint lesz folytatás, mert itt több mint harmincezer ember sorsáról van szó.”

 

 

Vermes Erika, szakszervezeti titkár hozzátette, hogy Budaörs azért csatlakozott a sztrájkhoz, mert a város költségvetését a központi elvonások – több mint két milliárd forint – jelentősen érintik.

 

 

sztrajkvaroshaza1903 (8)

 

„A központi intézkedések miatt nincs, illetve kevés a lehetősége a városnak a köztisztviselők megbecsülésére, pedig a képviselő-testület, a polgármester és a jegyző is mindent megtesz a köztisztviselők érdekében, de a lehetőségeik korlátozottak.

Mindezek mellett mi szolidárisak vagyunk a többi köztisztviselővel, közszolgával, mert vannak olyan önkormányzatok, ahol sanyarúbb a helyzetük.”

 

A sztrájk ideje alatt Budaörsön, a Polgármesteri Hivatalban így 8-tól 10-ig a munkatársak nagy része a tanácsteremben töltötte az idejét.

 

 

sztrajkvaroshaza1903 (1)

 

sztrajkvaroshaza1903 (7)

 

sztrajkvaroshaza1903 (3)

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.