Felújítják a Budaörsi Nepomuki Szent János Templomot

(Budaörs, 2019. március 13. – Budaörsi Infó) Az elmúlt hetekben láthattuk, hogy a Budaörsi Nepomuki Szent János Templomon állványokkal vették körül, és felújítják. A munkálatok ellenére a Templom zavartalanul látogatható. 

 

 

Michelberger Mátyás, az Egyházközség Képviselő-testületének világi elnöke a Budaörsi Infónak elmondta, hogy A Budaörsi Nepomuki Szent János Templom rendezett környezetével Budaörs város kiemelkedő fontosságú műemléke.

“A jelenleg is álló templomunk építését 1738-ban kezdték meg a betelepített németek, s az hamarosan szűknek bizonyult. A bővítés 1802 és 1810 közötti években történt.

Az 1830 évben villámcsapás érte a templomot megrongálva a tetőzetet és a főoltárt is.

A templom barokk sisakos tornya később, az 1844. évben épült. 1945-ben több belövés is érte a templomot, de jelentékeny károsodásokat szerencsére nem okozott.”

 

templom_budaors2_2019marc

 

Mikor volt legutóbb komolyabb karbantartás? 

“Egyházközségünk óvja és folyamatosan felújítja a templomot, legutóbb kb. 30 éve történtek komolyabb karbantartási munkálatok, melynek keretében a tetőszerkezet, héjalás és a homlokzatok is javításra kerültek.

Az azóta eltelt időszakban a megoldatlan csapadék elvezetési problémák (hatékony szivárgó rendszer kiépítése), szigetelés nélküli falazatok és homlokzat felületi problémái miatt templomunkon ismételten, jelentékeny és szabad szemmel is jól látható károsodások jelentkeztek.

A jelenlegi felújítás célja templomunk főhomlokzatának és tornyának restaurálása. A szükséges terveket Máté Zsuzsanna és szaktervező kollégái készítették, a kivitelező az Opus-Stone Kőipari Mérnöki Bt.”

 

Mikor fejeződnek be a munkálatok előreláthatólag? 

“Megállapodásunk szerint a munkák február 20-án kezdődtek meg és a megújult főhomlokzat átadása várhatóan 2019. június 15-én lesz (az Úrnapi körmenet előtti hétre időzítve).”

 

templomfelujitas (1)

 

Milyen értékű felújításról van jelenleg szó? 

“A tárgyi felújítás becsült összköltsége közel 30 millió Ft, melyhez az Egyházközség 28% önerővel,  Budaörs Város 20%, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig 52% nagyságrenddel járult hozzá. Eredeti célunkat, a templom teljes homlokzatának felújítását – lehetőségeink függvényében – minél hamarabb szeretnénk elérni.”

 

templomfelujitas (2)

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.