BONTSA A VONALAT! Ne váljon a csalók áldozatává!

(Budaörs, 2019. március 13. – Budaörsi Infó) Időskorú hozzátartozóink tőlünk sokszor távol élnek. Jóindulatuk, jóhiszeműségük, segítőkészségük és esetenként életkorukból adódóan egészségi állapotuk miatt kiemelten veszélyeztettek a különféle jogsértésekkel szemben.

 

A bűnelkövetők körében nem vesztett népszerűségéből az úgynevezett „UNOKÁZÓS” csalás. A csalás lényege, hogy unokájuknak vagy más közeli hozzátartozónak kiadva magukat hívják fel vezetékes telefonon az idős embereket és valamilyen okra, például tartozásra, balesetre hivatkozva készpénzt vagy pénzzé tehető értéket csalnak ki tőlük.

 

Ezekben a csalástípusokban az a közös, hogy

– a csalók az idős emberek pénzét, értékeit igyekeznek elvenni,
– telefonon keresik őket

– valamelyik fiatalabb családtagnak adják ki magukat, aki különleges
(veszélyes, problémás) helyzetben van éppen,

– idős áldozataikra lelki nyomást gyakorolnak.

 

Nem lehet elégszer figyelmeztetni a lakosságot a rafinált csalók fejlett módszereire. Az ilyen, vagy ehhez hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében az alábbiakat javasolja a rendőrség:

– Tartsák rendszeresen a kapcsolatot időskorú hozzátartozójukkal!

– Tájékoztassák őket arról, ha elutaznak, hogy ne lehessen mondvacsinált indokokkal megtéveszteni őket!

– Nyomatékosan, többször figyelmeztessék őket a fenti esethez hasonló elkövetési módra. Tanítsák meg nekik, hogy az ismeretlen számról keresik őket hozzátartozóra hivatkozással, akkor először ellenőrizzék le a történetet az általuk ismert számon!

– Tudatosítsák bennük, hogy ne álljanak szóba jó szándékúnak tűnő idegenekkel, hiszen a szándék lehet rosszhiszemű a mézes-mázos felszín alatt!

– Figyelmeztessék hozzátartozójukat, hogy ha ismeretlen számról hívják, ne vegye fel a telefont, vagy ha mégis ne beszélgessen az ismeretlennel, mert akaratán kívül is adhat ki olyan információt, amivel visszaélhetnek. (Példa: az időskorú sértetteket nagyon gyakran maguk árulják el az unoka nevét)

 

Fontos! Amennyiben hozzátartozóval, unokával kapcsolatban keresik, szakítsa meg a telefonhívást, és haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a megnevezett unokával, családtaggal, mert így tudja ellenőrizni a hívás valódiságát!

 

Bűncselekményre gyanúja esetén azonnal értesítse a rendőrséget a 107 vagy 112-es segélyhívószámon!

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.