Baktériumölő üveg – Bioaktív üveg segíthet az E. coli-fertőzés ellen

A középkori ólomüvegkészítés mintájára előállított bioaktív üveg segíthet az E. coli-fertőzés elleni küzdelemben – ezt állapította meg egy új kutatás, amelyet az Astoni Egyetem tudósai végeztek.

 

A tudósoknak sikerült egy olyan bioaktív üveget létrehoznia, amely órákon belül megöli a kólibaktériumot. Az Astoni Egyetem kutatói szerint a bioaktív üveget műtét alatt lehet a testbe helyezni – ismertette a kutatást a BBC News.

A testben a bioaktív üveg képes feloldódni, és lassan kifejtve hatását, megakadályozza a baktériumok szaporodását, elkerülve az antibiotikumok szükségességét. Richard Martin szerint az új eljárás megváltoztathatja a fertőzések elleni védekezést a kórházakban.

Az Európai Betegségmegelőzési és -ellenőrzési Központ szerint évente mintegy 37 ezer ember hal meg egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésben.

A most publikált kutatás szerint az E. coli-fertőzésen kívül a sebészeti beavatkozásokkal kapcsolatos Candida albicans gombás fertőzést, és a gyógyszerrezisztens Staphylococcus aureus-fertőzést is meg lehet előzni az új módszerrel.

A bioaktív üveg előállítása során a kutatók üveget készítettek kis mennyiségű kobalttal, majd ezt 1000 Celisus fok fölé hevítették, és hirtelen hűtötték le, hogy ne kristályosodjon. Aztán finom porrá őrölték és úgy tették ki a baktériumoknak egy petricsészében.

Bár bioaktív üveget már korábban is előállítottak, de az egyetem szerint ez az első alkalom, hogy egy kutatással bizonyították hatékonyságát a baktériumok elleni küzdelemben.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.