Mi lesz, ha kivágják az összes fát? – Az óvodások és környezetük

(Budaörs, 2019. március 7. – Budaörsi Infó) A környezetvédelem oktatását mai rohanó világunkban nem lehet elég korán elkezdeni. Budaörsi óvodások rendhagyó módon ismerkednek meg környezetükkel egy környezettudatos foglalkoztatóházban.

 

 

A Kincskereső Óvoda ovisai 2019. március 6-án az állatvilágról és az erdőről tanulhattak a nem megszokott körülmények között.

Grafné Huszák Ágnes, a foglalkozás vezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a gyerekeknél minden esetben játékos módon kell megközelíteni még a nagyon komoly témákat is.

 

 gyerekberek_ovodasok (1)

 

Ezen a foglalkozáson a gyerekek az erdő néhány állatával, azok lábnyomaival és különböző általuk hagyott nyomokkal ismerkedhettek meg. Megmutattam nekik, hogy hogyan tudják ezek alapján felismerni az erdőben az állatok jelenlétét, és hogy a fák indokolatlan kivágása az ő élőhelyük elvesztését is jelenti.”

A foglalkozáson az őzről, szarvasról, sünről, rókáról, a vaddisznóról és a harkályról tudhattak meg érdekességet a gyerekek.

 

 gyerekberek_ovodasok (19)

 

Grafné Huszák Ágnes egy varázsszemüveg segítségével elkalauzolta a gyerekeket az erdőbe, ahol nyomot olvastak és felismerték azok tulajdonosait.

 

gyerekberek_ovodasok (18)

 

A játékos foglalkozás alkalmával a fiúk fává varázsolva lengedeztek, a kislányok pedig erdei állatokká változtak. A foglalkozás vezetője egyesével leültette a fákat, és a kisállatoknak  így nem maradt menedékük.

 

 

gyerekberek_ovodasok (4)

 

gyerekberek_ovodasok (2)

 

gyerekberek_ovodasok (3)

 

A játék rávilágított számukra arra, hogy oda kell figyelniük a környezetükre. 

 

 

gyerekberek_ovodasok (9)

 

gyerekberek_ovodasok (16)

 

Az őz  mintegy 1000 növényfajt fogyaszt. Rendesen a nap 24 órája során 5-7 alkalommal táplálkozik, a köztes időben rendszerint elfekszik és kérődzik. Legaktívabbak az esti és hajnali szürkület idején.

 

 

gyerekberek_ovodasok (11)

 

gyerekberek_ovodasok (13)

 

A szarvasok a kérődzők közé tartoznak. Ezek az állatok jórészt megrágatlanul nyelik le táplálékukat, amely a bendőbe kerül. Később visszaöklendezik és megrágják a táplálékot, azaz kérődzenek.

 

 

gyerekberek_ovodasok (10)

 

gyerekberek_ovodasok (6)

 

A legtöbb harkály faj többnyire a fatörzseken mászik; ügyetlenül járnak a földön, és csak rövid szakaszokon repülnek.

Különleges képességük, hogy nagy erővel, gyorsan és hosszasan képesek a fán kopácsolni csőrükkel, és üreget vájni, akár táplálékért, akár fészkelőodú készítésének céljából, akár a terület megjelöléséért, akár párkeresés céljából.

 

 

gyerekberek_ovodasok (7)

 

gyerekberek_ovodasok (12)

 

A sündisznó   rovarevő emlős, szemei és fülei meglehetősen nagyok; lábai rövidek, esetlenek, ötujjasok, erős karmosak; farka rövid; bundája hátán tüskés.

 

 

gyerekberek_ovodasok (21)

 

Az óvodás életkorban elsősorban a környezet iránti érzékenyítés az elsődleges cél, néhány érdekességgel gazdagítva ismereteiket a különböző állatokról, növényekről.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.