Megtalálták az örök élet elixírjét – egy kínai sírban

Egy ősi taoista szöveg alapján az ‘örök élet elixírjeként’ azonosították a régészek azt a folyadékot, amelyet egy ókori sírban találtak a közép-kínai Honan tartományban.

 

A Nyugati Han-dinasztia (i.e. 202 – i.sz. 8) idejéből fennmaradt bronzedényben lévő, nagyjából 3,5 liternyi folyadékot tavaly októberben fedezték fel egy nemesi család jókora, 210 négyzetméteres sírjában Lojang városában. A régészek eleinte szeszes italnak vélték a folyadékot, annak alkoholos illata miatt.

Az ásatási munkálatokat vezető Pan Fuseng szerint azonban a későbbi laboratóriumi vizsgálatokból kiderült, hogy a folyadékot nagy részt kálium-nitrát és alunit alkotja, amelyek egy korábban már ismert taoista alkimista recept szerint a legfőbb összetevői egy halhatatlanságot adó orvosságnak.

A lojangi kulturális relikviákért és régészeti kutatásokért felelős intézet vezetője, Si Csiacsen szerint ez az első alkalom, hogy ilyen mitikus, „örök élet elixírt” találtak Kínában. És mivel a sír a tulajdonos maradványain kívül nagy számú festett agyagedényt, jáde- és bronztárgyat is rejtett, ezért a régészek szerint roppant értékes információkkal szolgál a Nyugati Han-dinasztia nemeseinek életéről, valamint a korszak temetkezési szertartásairól és szokásairól.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.