A közjegyző segít – Jognyilatkozat közlésének tanúsítása

(Budaörs, 2019. február 18. – Budaörsi Infó) A közjegyző segít elnevezésű szakértői cikksorozatunk tovább folytatódik. Ezúttal Jognyilatkozat közlésének tanúsításával kapcsolatban kértük dr. Szécsényi-Nagy Kristóf közjegyző szakmai véleményét.

 

 

Dr. Szécsényi-Nagy Kristóf a Budaörsi Infónak elmondta, számos esetben előfordulhat akár szerződéses kapcsolatokban, akár más ügyből kifolyólag, hogy valamilyen hivatalos iratot szeretnénk közölni egy másik személlyel, és szeretnénk azt olyan igazolható módon megtenni, hogy később ne kérdőjelezhesse meg a címzett sem azt, hogy vele bármit is közöltek, sem azt, hogy a postai levélnek mi volt a tartalma.

„Legtipikusabb esetei ennek pl. bérleti szerződés esetén a felmondás közlése, vagy a fizetési felszólítás közlése. Ugyanilyen lehet egy szerződési ajánlat elfogadására vonatkozó nyilatkozat, vagy kölcsönszerződés felmondása.”

 

 

kozjegyzo2

 

Hogyan kell eljárni ezekben az esetekben?

“Ezekben az esetekben úgy is eljárhatunk, hogy egy levelet tértivevényes levélként feladva közöljük az információt a másik féllel, címzettel. Azért fontos, hogy ez írásban dokumentálva legyen, mert a bírói gyakorlat például az e-mailes úton történő közlést nem tekinti írásbelinek. Így azt nem tekinti adott esetben érvényesnek, bizonyíhatónak.

Előfordulhatnak azonban olyan esetek, amikor ennél is magasabb fokú bizonyítottsággal kell eljárni, hiszen attól, hogy van egy tértivevény a kezünkben, nem bizonyítja azt, hogy mi volt a borítékban.

Ilyenkor van lehetőség közjegyzőhöz fordulni. A közjegyző az ilyen nyilatkozatoknak a közlését közokirati bizonyítóerővel tudja tanúsítani. Ami azt jelenti, hogy innentől megkérdőjelezhetetlen lesz az, hogy milyen tartalmú nyilatkozatot közölt az egyik fél a másik féllel, és mikor.”

 

Mit kell ehhez tennünk?

“Ehhez az kell, hogy az ügyfél, aki a nyilatkozatot tenni akarja, az eljöjjön a közjegyzőhöz, elhozza a nyilatkozatát, vagy annak tervezetét, a közjegyző ezt közjegyzői jegyzőkönyvbe foglalja, és ezt a jegyzőkönyvet fogja a közjegyző hivatalos iratként kikézbesíteni a másik félnek. Arról pedig a közjegyző ad egy újabb tanúsítványt, hogy az imént említett jegyzőkönyv mikor lett közölve a másik féllel. Ez a két okirat fogja bizonyítani, hogy mit és mikor közöltek a másik féllel.

Mi a teendőnk, ha valaki egy földterületet használ jogszerűtlenül? Ha félünk attól, hogy ez a használó el fogja birtokolni a területet, akkor is célszerű lehet ilyen jognyilatkozat közlés, mert ezzel meg lehet szakítani az elbirtoklási időt, ha az még nem telt le. Vannak olyan esetek, amikor kötelező ezt az utat alkalmazni. Pl. akkor, ha valaki közokiratba foglalt bérleti, kölcsön- stb. szerződést kötött.

Január elsején módosult a közjegyzői törvény, és most már a cégek részére a közjegyző ezeket a küldeményeket elektronikusan kell, hogy megküldje, a cégkapujukra, mellyel minden cégnek rendelkeznie kell.”

 

kozjegyzo

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.