Egyes rákkeltő vegyi anyagokra új határértékéket vezetnek be az unióban

Megállapodás született az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság között a munkahelyeken előforduló, elismerten rákkeltő vegyi anyagok és mutagének listájának további anyagokkal történő kiegészítését célzó javaslatról, amely új határértékeket vezetne be öt vegyi anyag esetében – közölte az Európai Unió Tanácsa kedden.

 

Az Európai Bizottság 2018 tavaszán tett javaslatot a szóban forgó anyagok használatának korlátozására a munkavégzéssel összefüggő rákos megbetegedések és más egészségügyi problémák elleni küzdelem jegyében.

Az új határértékek azt szabályozzák majd, hogy a munkahelyi levegőben az érintett vegyi anyagok legfeljebb milyen mértékben lehetnek jelen. A munkavállalók szempontjából jelentős rákkeltő anyagok között van a kadmium és szervetlen vegyületei, a berillium és szervetlen berilliumvegyületek, az arzénsav és sói, továbbá szervetlen arzénvegyületek, a formaldehid, valamint a 4,4′-metilén-bisz (2-klór-anilin).

Mint közölték, a rákkeltőnek tartott anyagok egy részét széles körben használják olyan ágazatokban, mint például a kadmiumgyártás és -finomítás, a nikkel-kadmium akkumulátorok gyártása, a mechanikus fémbevonás, a cink- és rézolvasztás, az üveggyártás, az elektronikai, vegyipari vagy műanyag termékek gyártása, az újrahasznosítás, valamint használják öntödékben, laboratóriumokban, illetve az egészségügyben is.

A szóban forgó öt anyag – valamint más, egyelőre még mérlegelés tárgyát képező anyagcsoportok – levegőbe jutásának korlátozását célzó intézkedéseknek a várakozások szerint kedvezőbb hatásuk lesz, mint önmagában a rákmegelőzésnek. Az új határértékek bevezetése több mint egymillió uniós munkavállaló munkakörülményeit javítaná, és több mint 22 ezer, foglalkoztatással összefüggő betegség kialakulását előzné meg – közölték.

Az uniós bizottság adatai szerint a munkavégzéssel összefüggő halálesetekért elsősorban a rák felelős, bizonyos vegyi anyagokkal való munkahelyi érintkezés nagyban hozzájárul a betegség kialakulásához. Éves szinten a foglalkozási eredetű halálesetek 52 százalékát rák okozza, 24 százalékuk hátterében valamilyen keringési betegség áll, 2 százalékukat pedig munkahelyi baleset idézi elő.

Az EU-intézmények között most megkötött megállapodás az uniós tagállamok kormányait képviselő Tanács elé kerül jóváhagyásra. Ha a tagállamok állandó képviselői megerősítették a megállapodást, az Európai Parlament plenáris ülésen, zárószavazás keretében dönt annak elfogadásáról. mti

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.