,,Utazó Múzeum” – Életre kel a történelem Budaörsön

(Budaörs, 2019. január 23. – Budaörsi Infó) A budaörsi Régészeti Múzeum és Régészeti Park a kiállítótermek kötöttségéből kilépve szeretné minél szélesebb körben korhű eszközökkel megismertetni a nagyközönséggel az őskori, az ókori és a középkori világ sok-sok csodáját, az akkor élt emberek hétköznapjait és ünnepeit. 

 

 

Így az ,,Utazó Múzeum” munkatársai korhű ruhákban, „kincsekkel” megtöltött nagy faládákkal, jurtával, római és középkori sátrakkal és korabeli felszereléssel utaznak el a különböző helyszínekre, tudtuk meg dr. Mester Edittől, a Régészeti Múzeum vezetőjétől.

„Más országokban és városokban is van hasonló kezdeményezés, amely azért jó, mert így a gyerekek testközelből ismerkedhetnek meg a múlt történéseivel.

A budaörsi ,,Utazó Múzeumban” sokféle kreatív feladatot és valóságos élményt tartalmazó múzeumpedagógiai foglalkozásokon a látogatók a formális múzeumi helyszíntől távol lévő, sokféle eszközzel berendezett közösségi térben olyan új felfedezéseket tehetnek, amelyeket más oldalról mutatják be a tankönyvekből megismert történelmi korszakot.

A feladatok és bemutatók elsősorban az általános iskolás korosztálynak készülnek, de a család többi tagja is élvezheti a tematikus felfedezőprogramokat, a közös alkotást a művelődési házakban, iskolákban, fesztiválokon, városi rendezvényeken.”

 

Budaörsön már több alkalommal „útnak indult a múzeum”, és nagy sikert aratott a gyerekek körében. A különböző típusú múzeumok közül a régészeti irányvonal nagyon népszerűnek számít, hiszen az olvasmányélmények, a filmek nagyban hozzájárulnak ennek a szakmának a népszerűsítéséhez.

Sok gyerek és felnőtt szeretne „kincseket” találni, izgalmas felfedezéseket tenni. Ebben a vágyukban természetesen nem szeretnénk hogy csalódjanak, de a mi célunk a szakszerű bemutatás, a tudományos módszerek megismertetése, lehetőség szerint tapasztalati úton.” – mondta el dr. Mester Edit.

 

Az utazásaik során eredeti műtárgyakat is visznek magukkal a Múzeum munkatársai?

„Természetesen az eredeti műtárgyak a múzeumi vitrinekben maradnak, a másolatok kerülnek az élménypedagógiai programokon bemutatásra.

A csontvázak, a korhű fegyverek és ruhák, a katonai és lakósátrak, a különböző mesterségek eszközei mind-mind azt a célt szolgálják, hogy a résztvevők valós részesei legyenek a történelemnek, az egykor élt emberek hétköznapjainak. Valóban átélhető, játékos feladatokat kapnak a program során, amely így maradandó élmény lesz számukra.”

 

A foglalkozásokon a résztvevők korhű anyagokból és módszerekkel készíthetnek tárgyakat, amelyeket természetesen haza is vihetnek.  A kézműves foglalkozásokon egy korabeli fazekas, ötvös, vagy éppen kőbaltát készítő ember bőrébe bújva tapasztalhatják meg a régmúlt korok fáradságos munkáját.

A régész legfontosabb munkája az ásatás, amiből szintén kivehetik a részüket a kis felfedezők, de a csontvázakat és leleteket nem csak kiásni, hanem restaurálni és lerajzolni is kell. A fémkereső, a mérőeszközök és az óvatos türelmes munka bizony sokszor komoly kihívást jelent még a felnőtteknek is.

 

Miért jó a játékos felfedezés?

„A gyerekek természetüknél fogva még ösztönösen nagyon nyitottak az új dolgok irányában. A sokféle tapasztalat összegyűjtése révén, a fáradhatatlan megfigyelés előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét.

A közösségi programok segítségével a megszerzett élményeket átadjuk egymásnak, így új és komplex alkotásokat hozunk létre. Minden esemény és játszóház teljesen más hangulatú, sokféle új tapasztalatot ad számunkra is, hiszen a résztvevők visszaigazolásai alapján tudjuk mi is a programot fejleszteni.

Ez egy közös teremtő, alkotó folyamat, ami egyre inspirálóbb számunkra is. Szeretnénk, ha sokan adnák hozzá az élményeiket ez után is a magunk, és a múltunk felfedezéséhez.”

 

Akinek felkeltette a figyelmét az „Utazó Múzeum”, annak nincs más dolga, mint felvenni a kapcsolatot dr. Mester Edittel a csikipark@gmail.com e-mail címen, vagy a 36 30/ 549-8840 telefonszámon és időpontot kérni.

 

Jó felfedezést kívánunk mindenkinek!  

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.