Elkerülhetik az influenzajárványt, akik a napokban megkapják a védőoltást

Elkerülhetik az influenzajárványt, akik a napokban megkapják a védőoltást – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) helyettes országos tisztifőorvosa az egyik televíziós műsorban.

 

Szabó Enikő közölte, a védettség mintegy két hét alatt alakul ki, így akik a napokban megkapják az oltást, elkerülhetik a Magyarországon jellemzően januárban megjelenő influenzajárványt.

Ismertetése szerint több mint 1,3 millió ingyenes influenza elleni oltóanyag áll a legveszélyeztetettebbek – a 60 év felettiek, a krónikus betegségben szenvedők, a várandós anyukák és a három év feletti gyerekek – rendelkezésére.

Közölte, az NNK-ba az elmúlt héten beérkezett laboratóriumi minták alapján egy esetben A típusú influenzát diagnosztizáltak.

A védőoltás nem biztosít százszázalékos védelmet, de a szövődmények – tüdőgyulladás, hurutos megbetegedések – egyáltalán nem vagy jóval gyengébb formában alakulnak ki a beoltott betegeknél – jelezte.

Szabó Enikő tévhitnek nevezte, hogy meg lehet betegedni a védőoltásoktól, hiszen azok élő vírusokat nem tartalmaznak.  MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.