Közmeghallgatás helyzetjelentéssel és a frankhegyi problémák túlsúlyával a Városházán

(Budaörs, 2018. október 11. – Budaörsi Infó) 2018. október 10-én közmeghallgatás volt a budaörsi Városházán. Szép számban jelentek meg a helyi lakosok a fórumon. Frankhegy problémái újra hangsúlyosan voltak terítéken, de ezúttal más városrészek ügyei is napirendre kerülhettek.

 

 

A közmeghallgatás a megszokottakhoz híven Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármesterének beszámolójával kezdődött.

A polgármester elmondta, hogy városunk nehéz helyzete ellenére mégis fejlődik.

Öt példát sorolt fel, ami megnehezíti Budaörs életét: a 2,1+2,3 milliárdos elvonásokat, amivel kapcsolatban még mindig perben állunk az állammal.

Járásközpont lett Budakeszin Budaörs helyett, és több jogkört is elvontak így tőlünk, mint például az építési ügyeket.

Államosították az oktatást, elvéve az épületeket, ellehetetlenítették a hulladékkezelést és elkerült a gyámhivatal is Budaörsről.

 

kozmeghallgatas18_10_10 (2)

 

Viszont a kimutatások szerint nőtt a vállalkozások száma városunkban. Amíg 2011-ben 3916 volt, 2018-ra ez a szám 5594-re nőtt.

Az Önkormányzati szintű költségvetési bevételek és az ebből befolyt adók kis eltérést mutatnak.

A bevétel 2012-ben 12,35 milliárd volt, 2018-ban 12,24 milliárd. Az adók 2012-ben 8,873 milliárd 2018-ban pedig 9,05 milliárd. 

Budaörs kiadásai 2012-ben 11,74 milliárd volt, 2017-ban pedig 13,64 milliárd. 

Fejlesztésre, beruházásra 2012-ben 2,39 milliárdot költöttünk 2017-ben pedig 2,24 milliárdot. 

Városunk lakossága is folyamatosan növekszik, hisz amíg 2012-ben 23400-an éltek Budaörsön, addig 2017-re ez a szám elérte a 30 407-et. 

Épültek iskolák, óvodák, megújultak épületek.

 

 

ppt_kozmeghallgatas (9)

 

ppt_kozmeghallgatas (10)

 

ppt_kozmeghallgatas (11)

 

Út-, járda- és csatornaépítések, valamint felújítások voltak az elmúlt években Budaörsön. Valamint környezetbaráttá vált a szennyvíz kezelésünk is a BKISZ projektnek köszönhetően. Megújultak és épültek parkok, játszóudvarok és kutyafuttatók is.

 

 

kutyafuttato_10_20

 

Új kulturális centrumok jöttek létre, mint például a PostART vagy a BABtér, és egy új sportcentrummal is gazdagodtunk az elmúlt hetekben.

 

aramisfutsal_csarnokatado (4)

 

A közvilágítás ledlámpára való lecserélése 63%-os az energia megtakarítást eredményezett.

 

 

kozmeghallgatas18_10_10 (1)

 

Mindezek mellett fontos településfejlesztési dokumentumok is készültek az elmúlt években.

 

 

ppt_kozmeghallgatas (18)

 

Városunk 12 pályázaton összesen 878 millió forintot nyert (BKISZ, KEHOP projekt, TEUT – pályázat, Kubinyi program, 1956-os Büszkeségpont pályázat).

 

kozmeghallgatas18_10_10 (8)

 

Mindezek mellett Budaörs saját erejéből tartja fent szociális ellátó rendszerét is. Több mint 20 féle támogatást kérhetnek a rászorulók, a szociális rászorulók részére pedig fűtéstámogatást is adnak.

27 idős budaörsi nyaraltatását is városunk fizette Hajdúszoboszlón, és az idősek digitális képzéséről is gondoskodott.

Szünidei étkeztetést biztosít a rászoruló gyerekeknek, és egy új úttörő jellegű ingyenes szolgáltatást is nyújt városunk, gyermekjogi fogadóórát és jogsegélyt a Városházán. 

 

kozmeghallgatas18_10_10 (7)

 

Bevált a Segít a hivatal projekt, amelynek továbbfejlesztéséről is döntöttek már.

Sokféle díjjal is elismerték a város munkáját (Befogadó magyar település, Kerékpárosbarát település, Fenntartható város, Városmarketing gyémánt díj, Legjobb Önkormányzati Gyakorlat program díj, Humanitárius Település díj, Családbarát önkormányzat) .

 

ppt_kozmeghallgatas (1)

 

A beszámolót követően többnyire frankhegyi lakosok ismertették problémáikat, amelyben a csatorna bevezetésével kapcsolatosak voltak.

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen a képviselők megszavazták, hogy egy mediátor segítségével próbálnak majd dűlőre jutni a frankhegyi problémákat illetően.

 

 

kozmeghallgatas18_10_10 (3)

 

Ezzel kapcsolatban is merült fel több kérdés, például hogy meddig fog tartani ez a folyamat, és ez idő alatt az Önkormányzat fog rendeletet alkotni a területet illetően.

Bocsi István, jegyző elmondása szerint nem tervezik a rendeletalkotást jelenleg és a békéltetés első három hónapjában megítélése szerint ki fog derülni, hogy dűlőre tud-e jutni majd a két fél. Valamint elmondta, hogy a következő lépés most nem az övék, hisz a dokumentációk véglegesítéséhez még adatokra van szükségük, amit még mindig várnak.

A témával kapcsolatban még volt néhány negatív kritika, mint az, hogy az Önkormányzat ellehetetleníti a frankhegyi lakosokat és jogszerűtlenül jár el velük szemben.

Wittinghoff Tamás, azonban elutasította ezeket a vádakat, és kiemelte, hogy mindenki akkor lenne a legboldogabb ha végre megoldódna ez a probléma.

Majd a Csiki hegyek helyzetével hasonlították össze a felszólalók a frankhegyi területet, hiszen ott csupán 4,5 méter szélességű útra volt szükség az építkezéshez. Megítélésük ez a Frankhegyen is megoldható lenne.

 

kozmeghallgatas18_10_10 (6)

 

Szóba került az is, hogy Budaörsön a főutak mentén sok a szemét, és az egyik Felsőhatár úti lakos elmondása szerint az ő utcájukban pedig 3 hete nem volt már szemétszállítás.

A parkolási problémákról is szó esett a Csillag és a Budapesti út sarkán találkozott ezzel a problémával az egyik lakos.

 

 

kozmeghallgatas18_10_10 (5)

 

Panasz volt még a helyi kutyafuttatók tisztaságára is. Amikor elkészültek a kutyafuttatók a Budaörsi Kutyabarátok Egyesülete vállalta magára ezek és környékük tisztán tartását, viszont Wittinghoff Tamás elmondása szerint nem csak hogy rendet nem tartanak, de még elérni sem lehet őket.

 

kozmeghallgatas18_10_10 (4)

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.