Több mint 10 százalékkal csökkent a lakosság Németország keleti tartományaiban az újraegyesítés óta

Több mint tíz százalékkal csökkent a lakosság Németország keleti tartományaiban, a volt NDK területén az ország 1990-es újraegyesítése óta a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) kimutatása szerint, amely az október 3-i nemzeti ünnepre, a német egység napjára időzítve jelent meg.

 

Németországban 2017 végén 82,8 millió ember élt, 16,2 millióan a volt NDK területén fekvő tartományokban, 66,6 millióan pedig az ország nyugati részén.

Az újraegyesítés évében, 1990-ben hárommillióval kevesebben, 79,8 millióan éltek az ország teljes területén. Azonban a keleti tartományokban bő kétmillió fővel, 11 százalékkal többen voltak, a nyugat tartományokban pedig mintegy ötmillióval, 8,2 százalékkal kevesebben.

Az ország két része között az újraegyesítés után 28 évvel is jelentősek a különbségek. A háztartások fogyasztási kiadásai például a legutóbbi adatok szerint a volt NDK területén havonta átlagosan 2078 eurót (685 ezer forint) tesznek ki, ami a 2587 eurós nyugati szint 80 százalékát jelenti – áll a Destatis jelentésében.

A különbségek fennmaradását mutatja a német egység megvalósításának folyamatáról szóló új kormányzati elemzés is. A napokban kiadott dokumentum szerint a munkanélküliség ugyan történelmi mélypontra, 7,6 százalékra süllyedt a volt NDK területén, de így is jelentősen meghaladja a nyugati tartományokban regisztrált 5,3 százalékot, a legnagyobb piaci tőkeértékű német részvénytársaságok indexében, a frankfurti tőzsde DAX-30 mutatójában pedig továbbra sincs olyan vállalat, amelynek keleten van a központja.

A megosztott ország újraegyesítéséről szóló keletnémet-nyugatnémet államközi szerződés 1990. október 3-án lépett hatályba, a megállapodás révén az NDK az egyesült szövetségi köztársaság hat új tartományává vált. Az évfordulós ünnepségeket mindig a törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája, a Bundesrat soros elnöki tisztségét betöltő tartomány, az idén Berlin szervezi.

A fővárosban már hétfőn elkezdődött az ünnepi program, amelynek legfőbb eleme egy nagyszabású szabadtéri fesztivál. Ezt Berlin kormányzati negyedében, a Brandenburgi kapu, a szövetségi parlament (Bundestag) épülete és a kancellári hivatal térségében rendezték meg, ahol mind a 16 tartomány és további több mint 200 partner, köztük alapítványok és társadalmi szervezetek mutatkoznak be. A szervezők egymillió látogatóra számítanak.

A háromnapos fesztiválra egy sor művészeti alkotással is készültek, a fesztivál helyszíneit például Az egység köteléke (Band der Einheit) című installáció köti össze. Az alkotás az utak, terek burkolatára felfestett helységnévtáblákból áll, a sorozatban valamennyi németországi település szerepel, így az összes látogató megtalálhatja az otthonát az egység ünnepén.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.