A szépkorúak köszöntése – Idősek Világnapja Budaörsön

(Budaörs, 2018. október 1. – Budaörsi Infó) Az Idősek Világnapja alkalmából 2018. október 1-jén a Jókai Mór Művelődési Központban immáron hagyományosan az idősebbeket ünnepeltük.

 

Az eseményen jelen volt Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, Kövesdi Gabriella, a Szociális és Egészségügyi Iroda vezetője, a városi intézmények és civil szervezetek vezetői, a Nyugdíjas klubok vezetői, az elmúlt években köszöntött szépkorúak, és természetesen nagyon sokan maguk az ünnepeltek.

Wittinghoff Tamás ünnepi beszédet mondott és köszöntötte a legidősebb nyugdíjast a teremben Érsok Károlynét (Csáki Ilonát), aki 1921-ben született.

 

idosekvilagnapja2018 (19)

 

idosekvilagnapja2018 (15)

 

 

Wittinghoff Tamás ünnepi beszéde: 

 

„Október elseje, az idősek világnapja.

Amikor évről-évre összejövünk, hogy megemlékezzünk erről a napról, egyre nehezebb nem tudomást vennem arról, hogy én magam is egyszer csak, nem is olyan sokára, az érintett korosztályban találom majd magamat.  

Gyanakodva nézek reggelente a tükörbe, miközben Jókai Mór kedvesen gúnyolódó mondására gondolok: „Ostoba piktor az idő, mentől tovább dolgozik az arcképünkön, annál jobban elrontja azt.”

Természetesen ez az itt ülő hölgyekre nem vonatkozik, a gonosz festő áldozatai csak mi, férfiak vagyunk.

De félretéve a tréfát.

A világon és Magyarországon is egyre több az idős ember. A földön, egyes prognózisok szerint nem is olyan sokára kétmilliárd ilyen korú ember fog élni.

Magyarországon már most ott tartunk, hogy ha megyünk az utcán, akkor statisztikai értelemben, minden ötödik velünk szembe jövő ember nyugdíjas korú, hiszen a már alig 10 milliós lélekszámú hazánkban kétmilliónyian vannak az idősek.

A prognózisok szerint ez az arány jelentősen fog változni. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy fokozatosan nő az átlagéletkor, ami jó hír, másrészt kevés gyerek születik, ami nagyon nem jó hír. Így a közepesen borúlátó előrejelzések szerint is, 2060-ban már minden harmadik magyar ember nyugdíjas lesz.

 

 

idosekvilagnapja2018 (18)

 

A nők és a férfiak közötti várható élettartam továbbra is a szebbik nem javára billen. Eszerint a hölgyek 79, a férfiak 72 évnyi életidőre számíthatnak átlagosan.

Jó hír a budaörsieknek, hogy ők a magyarországi átlagtól felfelé térnek el, hiszen a legfejlettebb hazai régióban élnek, vagyis itt még néhány évvel jobb a helyzet. Nem véletlen hát, hogy városunkban nem is egy ember közelít már a százéves életkor felé.

Természetesen a nyugdíjak tekintetében is ugyanez a helyzet, minél fejlettebb régióban lakik valaki, annál nagyobb eséllyel magasabb a nyugdíja az átlagnál. Szomorú tény, hogy az ország nyugdíjasainak legalább egynegyed része nagyon rossz körülmények között él. Különösen ott tragikus ez a helyzet, ahol anyagi helyzetük miatt, az önkormányzatok nem tudtak kiépíteni olyan szociális védőhálót, amely nem enged kihullani senkit azoknak a köréből, akikről tisztességesen gondoskodnak.

Budaörsön az elmúlt két és fél évtizedben az idősek mindig kiemelt figyelmet élveztek. Mi ugyanazt valljuk, mint amit Müller Péter, az ismert dráma- és regényíró olyan pontosan és szépen fogalmazott meg:

„Ősi és érett kultúrákban az öregeket nem azért tisztelték, mert “fáradságos életükkel kiérdemelték”, nem is abból a józan előrelátásból, hogy “egyszer én is megöregszem, s milyen jó lesz, ha nem hajítanak majd a szemétre!”, hanem azért, mert tudták, az öregember nem teher, hanem felbecsülhetetlen érték: nem azt nézték, milyen mulandó a teste, hanem, hogy ki lakik benne!”

Nos, minket is valami hasonló vezetett mindig. A városunkban élő idősekben megőrzendő értéket látunk, akikre vigyáznunk kell, akiket meg kell óvnunk attól, hogy méltatlan körülmények közé kerüljenek.

 

idosekvilagnapja2018 (14)

 

Ezért figyelünk annyira az egészségügyi intézményrendszerünkre, a szociális gondoskodó hálózatunkra, és arra, hogy a maximálisan adható támogatásokon túl, mindig találjunk ki olyasmiket is, amivel még segíthetünk. Ilyen például a rászorulók üdültetése, vagy az éppen a legutóbbi ülésünkön elfogadott új támogatási formánk: a tűzifával való ellátása azoknak, akiknek ez gondot okoz.

Minden évben elmondom ezen a helyen, hogy jelezzenek az önkormányzat felé, ha önök kerülnek nehéz helyzetbe, vagy tudnak ilyen emberekről a környezetükben. Egészen biztosan meg fogjuk találni a módját, hogy segítsünk.

A sok gondunk mellett azért is figyelünk az idősekre, mert tőlük mindig tanulhatunk. Például azt, ahogyan annyi tapasztalattal a hátuk mögött a világot szemlélik, a problémás helyzeteket feldolgozzák. 

Móra Ferenc így fogalmazta ezt meg nagyon frappánsan: „Az ember akkor öregszik meg, mikor mosolyog azon, amin valaha sírt, és nevet azon, amiért valamikor a fogát csikorgatta.”

Ezt még meg kell tanulnunk Önöktől.

Az idősek világnapját mi mindig kultúrával és vidámsággal ünnepeljük. Nem véletlen, hisz október elseje a zene világnapja is egyben. Idén egy nagyon nívós műsort állítottak össze a szervezők, profi művészek közreműködésével. Remélem, elnyeri az önök tetszését!”

 

 

idosekvilagnapja2018 (12)

 

A beszédet követően a „Hungarikum a javából” című operett, musical,  gálaműsor következett.

Fergeteges táncos, zenés előadással lepték meg a szépkorúakat. A műsort előadták az Operettszínház és Madách Színház művészei: Bódi Barbara, Lukács Anita primadonna, Csengeri Attila és Kovács Szilárd.

 

 

idosekvilagnapja2018 (11)

 

idosekvilagnapja2018 (10)

 

idosekvilagnapja2018 (8)

 

idosekvilagnapja2018 (9)

 

Ezt követően pedig minden nyugdíjast egy-egy szál rózsával köszöntöttek.

 

 

idosekvilagnapja2018 (22)

 

idosekvilagnapja2018 (21)

 

idosekvilagnapja2018 (7)

 

idosekvilagnapja2018 (6)

 

idosekvilagnapja2018 (5)

 

idosekvilagnapja2018 (4)

 

idosekvilagnapja2018 (3)

 

idosekvilagnapja2018 (2)

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.