Hat magyar érem a kémiai diákolimpián

A diákolimpiák nem csak Magyarországon, hanem az egész világon nagy presztízsűek.

Három ezüst- és három bronzérmet nyert a magyar csapat a Minszkben rendezett Nemzetközi Mengyelejev Diákolimpián – tájékoztatta az MTI-t a magyar csapat vezetője.

A kémiai diákolimpiát 52. alkalommal rendezték meg április 22. és 29. között, a versenyen minden eddiginél több, 135 diák vett rész 22 országból – írta közleményében Magyarfalvi Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Kémiai Intézetének adjunktusa.

Ezüstéremmel tért haza Sajgó Mátyás, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium; Botlik Bence, az ELTE Apáczai Csere János Gimnázium és Arany Eszter, a veszprémi Lovassy László Gimnázium diákja.

Bronzérmet nyert Boros Dániel, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium; Juhász Benedek, az ELTE Apáczai Csere János Gimnázium és Czakó Áron, a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium tanulója, dicséretet kapott Mihalicz Ivett a győri Révai Miklós Gimnáziumból.

A magyar csapat válogatóját és előkészítőjét az ELTE Kémiai Intézete végezte a nemzeti tanulmányi versenyek legjobbjai közül válogatva. A részvételt az Emmi, a Nemzeti Tehetség Program és a Magyar Kémikusok Egyesületének segítsége tette lehetővé.

A Mengyelejev-verseny a szovjet kémiaversenyek utódja, de már nem csupán a volt Szovjetunió országai vesznek részt rajta. A verseny hírneve megközelíti, nehézsége meghaladja a Nemzetközi Kémiai Diákolimpia szintjét. Időpontja a magyar diákolimpiai csapat felkészülési időszakára esik és remek erőpróba a diákoknak.

Magyarfalvi Gábor felidézte, hogy 2012 óta, amikor először vett részt magyar csapat a Mengyelejev-versenyen, “mindig kiemelkedően szerepeltünk, volt már abszolút első helyezettünk is”.

A diákolimpiák nem csak Magyarországon, hanem az egész világon nagy presztízsűek. Már a résztvevők is könnyen kapnak ösztöndíjat a világ bármelyik egyetemére, az érmesekért szinte harc folyik. “A magyar csapat tagjai is mind a világranglisták elején lévő egyetemeken folytatják tanulmányaikat, de reméljük, hosszú távon itthon élnek majd” – olvasható a közleményben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.