Elhunyt Magyari Béla

68 éves korában hunyt el a kiképzett űrhajós.

 

68 éves korában elhunyt Magyari Béla, aki Farkas Bertalan tartalékaként kiképzést kapott, hogy a világűrbe utazhasson – írja az Index a családhoz közel álló forrásokra hivatkozva. A hírt a Privátbankárnak is megerősítette a család és a barátok, ott azt írják, hosszú betegség után hunyt el Magyari Béla. Az űrhajós a Szojuz-36 tartalék személyzetének tagja volt.

Magyari 1949-ben született Kiskunfélegyházán, majd kisvártatva egy vitorlázórepülő fülkéjében találta magát. 1972-ben lett repülőtiszt, Farkas Bertalannal együtt húzták fel a pilótacsizmát. Pápára kerültek, MiG–21-eseikkel repültek, és 1977-től első osztályú vadászrepülő.

A Szovjetunió és a kelet-európai országok közös Interkozmosz űrkutatási programjában lehetőség nyílt a tagországoknak is asztronautát juttatni az űrbe egy-egy szovjet űrhajós társaságában, és erre két magyar jelöltet találtak: Magyari Béla és Farkas Bertalan 1978-ban utazhatott el Csillagvárosba, hogy kétéves asztronautakiképzésen vegyenek részt. Magyari végül a másik kiképzett magyar űrhajós lévén tartalékosként került a programba, aki mindvégig készen állt a helyettesítésre, végül azonban nem ő lett az, akit felbocsátottak a Szojuz-36 fedélzetén a világűrbe 1980. május 26-án. Dacára annak, hogy a világűrbe végül nem jutott fel, 1980-ban – Farkassal együtt – megkapta a Magyar Népköztársaság Űrhajósa kitüntetést.

(Forrás: atv.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.