Városi Ifjúsági Klub: 2018-ban szeretnénk egy aktív diákokból álló csapatot létrehozni

(Budaörs, 2018. január 22. – Budaörsi Infó) A helyi kulturális intézmények vezetőit arra kértük, hogy értékeljék a programjaik tükrében az elmúlt évet, és osszák meg velünk 2018-as terveiket. Sorozatunkban most a Városi Ifjúsági Klubról olvashatnak. 

Márton Júlia a Városi Ifjúsági Klub vezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a 2017-es évük nagyon mozgalmasan telt, és idén is sok újdonsággal készülnek.

“A korábban indult, sikerrel futó programok mellett sok újdonságra is sor került. Januárban első alkalommal szerveztünk a Magyar Kultúra Napja alkalmából egy kézműveskedéssel és koncerttel egybekötött fél napos programot, májusban pedig először próbálkoztunk egy interaktív, vidám gyereknappal.

Januárban a Csodálatos Fizika című látványos kísérleteket bemutató rendezvény az iskolások egyik kedvence volt, mint másodjára visszatérő program. De a fizikai csodák emellett az ökológiai gazdálkodás előnyeit is megismerhették a látogatók az ÖKO Nap kapcsán áprilisban és a Vasútmodell kiállításra is özönlöttek a családok novemberben.

16_02_20_latvanyos_kiserletek_ifiklub 5

A legkisebbeknek többféle programmal kedveskedtünk az év során, volt Mikulás Nap, Zenei Kalandtúra ahol a 2016-os sikeres program mintáját követve az Önkormányzat helyett az Ifjúsági Klubban lehetett kipróbálni a különleges hangszereket és részt venni egy zenei akadályversenyen.

A kicsik másik kedvence a hüllő-és kisállat simogató nap márciusban vonzotta a látogatókat, áprilisban pedig igazi hagyományőrző zenenapot szerveztünk, ahol gyerekek önfeledten rophatták a körtáncot élőzenére.

16_05_22_oromtanc_gandharvak_ifiklub8

Az iskolai évet júniusban egy rendkívüli program zárta, ugyanis először került megrendezésre bűvész est, ami olyan zajos sikerrel zárult, hogy néhány hónapra rá meg kellett ismételjük és reméljük, hogy a 2018-as évben is lesz alkalmunk leszervezni az ifjú bűvészeket.

A fiataloknak szóló programok zömével koncertek és bulik voltak az évben, a helyi Kollektív Alternatív Zeneműhely szinte már hagyományként tartja nálunk az évzáró koncertjeit, de a helyi kötődésű bandák (Rage in Peace, Nightflight) is visszatérők a klub színpadán. Áprilisban ismét jótékonysági koncertre került a sor, azonban a kezdeményezés a helyi Szent Benedek Iskola diákjaitól indult és zajos sikert aratott, a bajba jutott osztálytársuk számára többszázezer forint gyűlt össze, amit boldogan adtunk át a meghatódott szülőknek.

A zenés rendezvények mellett több előadás is zajlott, egyrészt a Szülők Akadémiája előadássorozatunk keretén belül, ahová meghívtuk a népszerű történelemtanárt, Balatoni Jocót, és májusban a közönség visszatapsolta Kepes Andrást is. Másrészt tartottunk ifjúsági irodalmi délutánt Arany János születésének 200. évfordulója kapcsán és a helyi Művészet a Nemzetért Alapítvánnyal közösen hangverseny és versfelolvasó est is megrendezésre került.

Továbbra is minden hónapban újabb és újabb ifjú budaörsi művészek mutatják meg alkotásait a Klub falain az évek óta sikerrel futó WANTED c. sorozatunk kapcsán, de idén az amatőrök mellett komoly művészek is megtiszteltek minket.

wanted_ifiklub (3)

Új szakkörként szeptembertől indult a népzenei oktatás óvodásoknak két helyi óvónő vezetésével, valamint az Itt és Most társulat színészeivel az IMPRÓ-LÁZ improvizációs szakkör, és a capoeria brazil táncművészet pénteki alkalmai is szépen beindultak.

Az évközi idő mindig sűrű, de az Ifiklub munkatársai a nyári szezonban sem unatkoznak: egyik napközis tábor követte a másikat, többek közt volt drámatábor, kétféle zenei tábor, robotika tábor.  A nyár végén két fesztiválon is képviseltük magunkat, az augusztusi Idesüss Fesztiválon az áprilisi Charity Night, jótékonysági koncert tehetséges előadói léptek fel a nagyszínpadon. Az elsőként megrendezésre kerülő törökbálinti TI Fesztiválon pedig az Ifiklub teljes csapata kitelepült.

ifiklubtorokbalint

Az Ifiklub évek óta a helyi színház égisze alatt működik, és ebben az évben is több sikeres gyermekdarab került bemutatásra a klub színpadán, mint például Takács Katalin művésznő főszereplésével játszott Öregkisasszony autósmeséi, vagy a társprodukcióban megvalósuló Királykisasszony, akinek nem volt birodalma és az Ebcsont és nyúlcipő című darabok.

A klub 2017-ben több országos projektbe is becsatlakozott a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság szervezésében, amelyek a fiatalok helyi igényeit mérték fel (Részvétel projekt), valamint az ifjúság társadalmi szerepének erősítését (Bevonzó projekt) tűzték ki célul.

Ezek folytatásaként 2018-ban szeretnénk egy aktív diákokból álló csapatot létrehozni, akik az ifiklub nagyköveteként felmérik, aktualizálják és kommunikálják a helyi igényeket, ötleteket, hogy a fiatalok valóban Budaörsöt otthonuknak érezzék akár itt laknak akár csak tanulnak a városban.

A 2017-ben megvalósult jó gyakorlatokat 2018-ban is szeretnénk tovább vinni, mint az országos ifjúsági projektekben való aktív részvétel, a pályázatok felkutatása és a helyi diáksággal való szoros összefogás.

Ahogy 2017-ben úgy a következő évben is rendszeresen fogadjuk az iskolai közösségi szolgálat iránt érdeklődő diákokat a rendezvényeinken, de szeretnénk nekik nagyobb beleszólást adni a Klub életébe.

2018 az Európai Kulturális Örökség éve, így mi is készülök néhány rendkívüli kulturális, hagyományőrző programmal a fiatalok számára, és bízunk benne, hogy a látogatóink viszik majd a hírt, hogy Budaörsön milyen pezsgő, színes és minőségi ifjúsági élet zajlik!”

ifiklub_bors

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.