Szakértő: a Btk. módosítása nagy lépés az illegális gyógyszerkereskedelem ellen

A büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása nagy lépést jelent az illegális gyógyszerkereskedők elleni harcban – közölte Dr. Ilku Lívia, a HENT (Hamisítás Elleni Nemzeti Testület) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője egy tévéműsorban kedden.

 

A módosítás alapján 2018. január 1-től az illegális gyógyszerkereskedelemben való előkészületi tevékenység akár egy évnyi szabadságvesztéssel is büntethető – mondta el a szakértő.

Az indoklás szerint a legális ellátási lánc megszakításával forgalomba került gyógyszerek értékesítése büntetendő – tette hozzá.

Mint elmondta: az utóbbi időben Magyarországon illegális módon terjedtek gyógyszerhatóanyagok, és a büntetőjog eddig nem tudta szankcionálni ezt.

Fontos ez a módosítás, norvég és svéd rendészeti szervek is magyar címkés gyógyszereket fedeztek fel országaik fekete piacán, és erre felhívták a magyar hatóságok figyelmét is – fűzte hozzá.

Egy amerikai felmérés szerint a gyógyszerek tíz százalékát  illegális csatornákon keresztül értékesítik a világon, az európai fertőzöttség ebből 4,4 százalék – jegyezte meg a szakértő.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.