Szalagavató a Szent Benedek Iskolában

(Budaörs, 2018. január 15. – Budaörsi Infó) A budaörsi bencés középiskola megtartotta harmadik szalagavatóját a Budaörs Városi Sportcsarnokban 2018. január 13-án, szombaton. A 2014-ban beiratkozott két szakgimnáziumi osztályának 49 diákja vehette magára a Szent Benedek-medálba fűzött szalagot.

 

Osztályfőnökeik Bese Gergő atya és Vancsisin Márta tanárok tűzték ki a diákok mellkasára a Hardi Titusz OSB főigazgató atya által megáldott szalagokat. Az ünnepségen fellépett többek között László Attila zeneművész, a 2011-es Csillag születik győztese, valamint Sol Invictus világbajnok akrobatikus rock & roll tánccsapat. A végzős diákok bécsi keringővel zárták az ünnepi műsort.

 

szalagavato_szentbendek2

 

Az iskola igazgatója, dr. Czuczor Gergely által elmondott ünnepi köszöntő szavak:

 

„Sokat gondolkodtam azon, hogy milyen szavakkal köszöntselek benneteket, budaörsi iskolánk harmadik szalagavató ünnepségének főszereplőit. Mígnem egy ismert latin szentencia jutott rólatok egyszer csak eszembe, amely így hangzik: „Dum spiro, spero” azaz, „Amíg élek, remélek!

 

Mert az elmúlt csaknem négy év alatt kollégáimmal váll-vállvetve a jó harcot megharcoltuk, a pályát végigfutottunk, a hitünket megtartottuk, de a győzelmi koszorút még nem kaptuk meg tőletek. Csak remélni tudjuk, hogy az érettségi után látszani fog majd munkánk gyümölcse bennetek. Ez a remény visz tovább bennünket egészen az érettségiig.

 

A 2014-ben indult évfolyamotok volt az első iskolánkban, amely két párhuzamos osztályként csaknem teljes épségben megélte a végzős létet. A mögöttünk hagyott évek nehézségeit jól mutatja, hogy gólyaként hatvannégyen léptetek be iskolánk kapuján, de itt már csak negyvenkilencen sorakoztatok fel előttünk.

 

Most, ezzel a szalagozóval elérkezett a Ti időtök, elkezdődött egy olyan a színi előadás, amelynek főszereplői Ti vagytok. Rivaldafénybe kerültetek. Rég nem látott rokonok, közel-távoli ismerősök, barátok és tanárok vesznek körül benneteket; szüleitek szemében ott csillognak a könnycseppek. Látszólag minden tökéletes. Mégis van valami, ami ezt a boldogságot egy picit beárnyékolja. Ezek a pillanatok már részben a búcsú pillanatai is. A feltűzésre váró szalagok nemcsak az érettségre és felnőtté válásotokra emlékeztetnek, hanem arra is figyelmeztetnek, hogy lassan az útjaitok százfelé ágaznak majd szét.

 

szalagavato_szentbendek4

 

Kedves Diákok!

 

A legyetek nagyon hálásak osztályfőnökeiteknek, Gergő atyának, Andrea néninek, Márta néninek, akik trükkök százaival, mézédes szavakkal, sokszor veletek való pöröléssel érték azt el, hogy a tanárok közötti megítélésetek – amelyet Dante szavai adnak talán legjobban vissza, miszerint „ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel”- megváltozzon. A béke, szeretet, elfogadás egy-egy apró momentuma már ott van köztetek. Ha engeditek, hogy ezek győzzenek, akkor megvalósíthatjátok osztályfőnökeitek álmát a sikeres érettségiről. Higgyétek el, egytől-egyig nagyon sokat köszönhettek nekik.

 

Kedves Osztályfőnökök! Az iskola vezetőjeként, ez úton is köszönöm, hogy kitartottatok e két osztály mellett!

 

Az életben nem történnek „nagy dolgok”. Ha később visszanézünk, s keressük a pillanatot, mikor valami elhatározó, jóvátehetetlen történt velünk – az „élmény” vagy „baleset”, mely későbbi életünket alkotta -, legtöbbször csak ilyen szerény nyomokat találunk, vagy még ennyit se. Igazában nincs más „élmény”, csak a család; s nincs más „tragédia”, csak a pillanat, mikor döntened kell, megmaradsz-e a családban, s annak nagy, széles sugárkörben táguló változataiban, az “osztály”-ban, a világnézetben, a fajtában – vagy mégy a magad útján, s tudod, hogy most már örökre egyedül maradtál, szabad vagy, de mindenki prédája, s csak te segíthetsz magadon…”

 

szalagavato_szentbendek3

 

Márai Sándor előbb citált szavaival kívánom nektek, hogy minél tovább maradjatok családotok ölelésében, szeretteitek iránti hűségetekben. Mert ők azok akik, önzetlenül, magatokért szeretnek. Legyetek ma is hálásak szüleiteknek, nagyszüleiteknek, testvéreiteknek, a rokonoknak, hogy itt vannak veletek és együtt örülnek a Ti sikereiteknek. Az ünnepség végén öleljétek őket úgy, hogy örök emlék maradjon szívetekben ez a pillanat!

 

Kedves Végzősök!

 

A Szent Benedek Általános Iskola, Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium vezetősége és tantestülete nevében kívánok nektek szorgalmas munkával teli tavaszi félévet; egészséget, türelmet és kitartást a tanuláshoz és a vizsgákhoz!”

 

 

 

(Fotó: Schwab Robin)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.