Négy érintetlen ősi gyermeksírt találtak az egyiptomi Asszuánban

Négy érintetlen ősi gyermeksírra, egy temetőre és Artemisz görög istennő fejetlen szobrára bukkantak az egyiptomi Asszuánban különböző kutatócsoportok.

 

Egy svéd-egyiptomi kutatócsoport Asszuántól 65 kilométerre északra, Gebal El-Silsila régióban négy érintetlen gyermeksírt fedezett fel, egy egyiptomi-osztrák expedíció Kom Ombo város történelmi hegyénél az egyiptomi úgynevezett első átmeneti korból származó temető egy részletét, egy egyiptomi-svájci kutatócsoport pedig Asszuán ősi városában dolgozva tárt fel egy fej nélküli szobrot, mely vélhetően Artemisz görög istennőt ábrázolja.

A négy gyereksír az i.e. 1549 és 1292 között uralkodó 18. dinasztia korából származik – idézi az Ahram Online angol nyelvű hírportál Mosztafa Vazirit, az antikvitásokkal foglalkozó legfőbb régészeti tanács főtitkárát.

Az egyik kőbe vájt sírban egy 2-3 éves gyerek földi maradványait találták. A múmia körül ott volt a szövet, amelybe a testet csavarták, illetve a környezetében a fakoporsó maradványaiból származó szerves anyag.

A második hant egy 6-9 év közötti gyerek sírja, akit szintén fakoporsóban temettek el, a harmadik és negyedik gyerek 5-8 év közötti volt. Két sírban amuletteket és edényeket is találtak.

“A sírok felfedezése betekintést enged a III. Thotmesz fáraó idejének temetkezési szokásaiba, és az akkor élő emberek társadalmi, gazdasági és vallási életébe” – mondta Maria Nilsson, a svéd kutatás vezetője. Hozzátette, az ásatás során korábban is tártak fel sírokat, de a most felfedezettek különlegesek.

A további kutatások újabb információkkal szolgálhatnak arról, milyenek voltak a halálhoz kötődő rituálék ezen a helyszínen abban a korszakban – mondta Nilsson.

Az Irene Foster kutató vezette egyiptomi-osztrák expedíció Kombo Ombo hegyén egy, az első átmeneti korból származó temetkezési hely egy részét fedezte fel, benne több sártéglával kialakított sírral. Számos edényt és sírkelléket is feltártak a kutatás során. Foster elmondta, az elsődleges vizsgálatok szerint a temetkezési helyet valószínűleg egy korábbi sírkert felett alakították ki. Alatta az egyiptomi Óbirodalom idejéből származó város maradványait fedezték fel.

Asszuán ősi városában a Wolfgang Müller egyiptológus vezette egyiptomi-svájci csoport egy fej, lábak és jobb kar nélküli női szobrot fedeztek fel. Az asszuáni és núbiai régészeti hivatal igazgatója, Abdel Moneim Szaid elmondta, hogy a 14 centiméter magas szobor mészkőből készült.

Az elsődleges vizsgálatok szerint a szobor “ruházata” Artemiszre, a vadászat, a termékenység, a szűziesség görög istennőjére utal, aki az egyiptomi Ízisz és Básztet istennők elegye.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.