Wittinghoff Tamás polgármester nyílt levelet írt a helyi vállalkozóknak

(Budaörs, 2017. november 18. – Budaörsi Infó) Nyílt levélben fordult Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a város gazdálkodó szervezeteihez a helyi adók emelése miatt. A polgármester ebben arról tájékoztatja az érintetteket, hogy a drasztikus állami elvonás az oka annak, hogy ilyen lépésre kényszerül a város.

 

 

Budaörs Város Önkormányzata nevében nyílt levélben fordulok városunk gazdálkodó szervezeteinek tulajdonosaihoz és vezető tisztségviselőihez.

 

Tisztelt Tulajdonosok és Vezető Tisztségviselők!

Budaörs városa nagyon sokat köszönhet Önöknek. Az Önök, illetve vállalkozásaik sikerei tették lehetővé városunk fejlődését, az Önök befizetéseiből épült ki Budaörs infrastruktúrája, nevelési-oktatási, kulturális intézményei, mindaz, ami élhetővé és szerethetővé teszi lakóhelyünket.

Budaörs Város Önkormányzata igyekezett a vállalkozások számára is vonzó, és mindennapi életüket megkönnyítő környezetet biztosítani. Köztudomású, hogy a törvényekben megengedett mértékű adóknál esetenként jóval alacsonyabb szinten szabtuk meg a befizetések szintjét, volt, hogy – habár lett volna rá lehetőség – nem is alkalmaztunk egyes adónemeket.

Bizonyára Önök is tudnak róla, hogy 2017-től kezdődően drasztikusan megromlott városunk költségvetési helyzete. A Magyar Állam – véleményünk szerint alkotmányellenesen és nemzetközi szerződésbe ütköző módon – a bevételünk jelentős részét képező, mintegy 2,1-2,3 milliárd forintot egyszerűen elvett tőlünk, szolidaritási hozzájárulás címén. Hasonló összegű elvonás várható 2018-ban is. Mi mindent megpróbálunk annak érdekében, hogy ezt a pénzt visszaszerezzük, illetve hogy megakadályozzuk a jövőre nézve a hasonló elvonásokat. Első fokon megnyertük az elvont pénzösszeg visszafizetésére irányuló pert, másodfokon azonban elvesztettük azt. Jelenleg folyamatban van a kúriai eljárás megindítása, párhuzamosan Strasbourgban is panasszal éltünk.

Addig is azonban, amíg ezek az eljárások nem hozzák meg a remélt sikert, kénytelenek vagyunk az életben maradásunkért küzdeni. Csökkentettük a kiadásainkat, elhalasztottuk a tervezett beruházásokat, illetve kölcsönt vettünk fel a legszükségesebb beruházások elvégzésére. Ez azonban sajnos nem elegendő. Bármennyire fájó, szükség van arra, hogy a bevételeinket is növeljük. Ezért három adónemben határoztunk el változásokat: az építményadó, a telekadó és a helyi iparűzési adó vonatkozásában. Ezeket az adókat most kényszerűségből megemeljük, úgy, hogy még így is alatta maradjanak a törvényben meghatározott legmagasabb mértéknek.

 

Az egyes változások a következők lesznek, 2018. január 1-től kezdődően:

 

Építményadó
Budaörsön az építményadó mértéke 2011. január 1-től kezdődően változatlan. A településen az építményadó mértéke építmény fajtánként került megállapításra. Az adónem törvényben meghatározott maximális mértéke 1853,9 Ft/m2. A kereskedelmi egység (üzlet, iroda, stb.) adómértéke a jelenlegi 900 Ft/m2-ről 950 Ft/m2-re, illetve a műhely és raktár rendeltetésű építmények adómértéke 900 Ft/m2-ről 1.100 Ft/m2-re változik.

 

Telekadó
A telekadó mértéke városunkban 2006. január 1-jétől kezdődően változatlan: valamennyi (tehát nem csak az üzleti célú) budaörsi telekre 170 Ft/m2. Ez az összeg 250 Ft/m2-re emelkedik. A törvényi maximum 2018. évtől 337 Ft/m2 lenne. A tervezett emeléssel az adó a törvényi maximum 74,2 %-a lesz.

 

Helyi iparűzési adó
A helyi iparűzési adó mértékét 2014. január 1-jétől 1,9 %-ról 1,8 %-ra csökkentettük. Ez most a korábbi 1,9%-os mértékre kerül vissza. A törvényi adómaximum 2018. évben is az adóalap 2,0 %-a.

 

 

Tisztelt Tulajdonosok és Vezető Tisztségviselők!

Nehéz szívvel hoztuk meg ezeket a döntéseket, de nem volt más választásunk. Ígérjük, hogy amennyiben sikerrel járnak az általunk indított jogi eljárások, visszaszerezzük az elvonásokat, továbbá nem folytatódik önkormányzatunk Alaptörvénnyel és az Önkormányzatok Jogi Chartájával védett saját bevételeinek a kifosztása, valamennyi most megemelt adót visszaállítjuk legalább a korábbi szintre.

Addig is kérem megértésüket, és még egyszer megköszönöm városunk fennmaradásához nyújtott hozzájárulásaikat.

 

Budaörs, 2017. november 15.

 

Tisztelettel:

Wittinghoff Tamás
polgármester

 

 

(Budaörsi Infó / forrás: budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.