Egy halálra ítélt amerikai bűnöző kispárnát kap, hogy a kivégzés alatt ne legyenek légzési problémái

Ohio államban szerdán kivégeznek egy fegyveres rablásért és gyilkosságért halálra ítélt férfit, aki kispárnát kap a börtönhatóságoktól, hogy a kivégzés alatt ne legyenek légzési gondjai.

 

A 69 éves Alva Campbell a CBS televízió riportja szerint többféle betegséggel küszködik, és az alsó légutak beszűkülése miatt légzési nehézségei vannak, ha vízszintesen kell feküdnie. Ezért Ohio állam büntetés-végrehajtási és rehabilitációs intézeteinek felügyeleti szerve azt ajánlotta: a kivégzés alatt az elítélt ne a “normális kivégzési helyzetben”, hanem félig fekvő állapotban legyen, s ehhez kapjon egy kispárnát.

A börtönorvos megvizsgálta az elítéltet, és leszögezte: a kivégzésnek nincs akadálya, bár mivel évtizedeken keresztül nagyon erős dohányos volt, krónikus obstruktív tüdőbetegsége (COPD) van. Jo Ellen Smith, a büntetés-végrehajtási intézet szóvivője hétfőn újságírókkal közölte: még egyszer megvizsgálják Alva Campbell egészségi állapotát annak megállapítására, hogy “szükséges-e még további segítség a kivégzés végrehajtásához”.

Campbellt 1997-ben feltételesen szabadlábra helyezték, miután húsz évet ült egy férfi meggyilkolásáért Clevelandben. Szabadlábra helyezése után azonban több fegyveres rablást követett el és 1997-ben ismét letartóztatták. Ezt követően amikor bírósági meghallgatásán kellett volna megjelennie, azt tettette, hogy megbénult, ezért kerekesszékben vitték a törvényszék épületéhez. A férfi azonban még a bejárat előtt visszanyerte járását, elvette az őt kísérő seriff-helyettes fegyverét, és beugrott egy kisebb teherautóba, amelynek 18 éves vezetőjét kétszer is fejbe lőtte.

A bűnöző ügyvédjei kegyelmet kértek, ám John Kasich kormányzó a múlt héten ezt nem adta meg. Az ügyvédek korábban felvetették azt is, hogy védencük nem méreginjekcióval történő, hanem golyó általi kivégzést akar, ám egy szövetségi bíró elutasította ezt, arra hivatkozva, hogy ez a kivégzési forma Ohióban nem használatos, továbbá kérdéses, hogy a törvényhozók megszavaznának-e egy ezt lehetővé tevő törvényt.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.