Új táplálkozási ajánlást adott ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége gyerekek számára

Új hazai táplálkozási ajánlást adott ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a 6-17 éves korosztály számára.

 

A szervezet által kedden az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Gyerek Okostányér elnevezésű ajánlás jelölésrendszerében és megközelítési módjában a felnőttekét követi és a legfrissebb tudományos eredményeket figyelembe véve határozza meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta milyen élelmiszertípusoknak milyen arányban kellene az említett korcsoport tányérjára kerülnie.

Mivel a napi energiaszükséglet szempontjából a felnőttekhez képest ez a korosztály sokkal kevésbé egységes, ezért esetükben az eltérő adagok és mennyiségek meghatározása igen hangsúlyos szerepet kapott.

A szakmai szervezet külön energiaigény-kalkulátort és adagolási útmutatót is készített a gyerekeknek szóló ajánlásához, amivel bárki ki tudja számolni, hogy miből mennyit kellene a tányérra vagy az uzsonnás dobozba tenni.

Mint írták, a felnőttek és gyerekek napi étkezésének helyes arányai tulajdonképpen megegyeznek; nagyjából az étrend felét a zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük, a másik felén osztoznak a gabonafélék, például a kenyér, péksütemény, tésztafélék, valamint a húsok, halak, tojás, tej és tejtermékek.

A különbség elsősorban az elfogyasztásra javasolt élelmiszer-mennyiségekben van: egy átlagos, közepesen aktív életmódot folytató felnőtt nőnek 2000, egy férfinak 2500 kalória a napi energiaigénye. Ez természetesen az egyéni tényezők – életkor, fizikai aktivitás – függvényében mindenkinél másként alakul.

A gyermekek energiaigénye a kor, nem, testtömeg és aktivitás alapján nagy szórást mutat, iskolás korban napi 1300 és 3300 kalória között változik – tették hozzá, azzal együtt, hogy ezért volt szükség az energiaigény-kalkulátorra.

Az ajánlás elérhető a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének honlapján, az mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer címen.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.