Magyar repüléstörténeti jelentőségű emlékmű avatás Budaörsön

(Budaörs, 2017. október 19. – Budaörsi Infó) 2017. október 21-én szombaton 14:00 órakor a budaörsi Farkashegyen – a magyar vitorlázórepülés kezdetének emblematikus helyszínén – repülőbemutatóval egybekötött emlékműátadásra kerül sor. Gyülekező 13 órától.

 

 

A két vitorlázórepülő-szárny alkotta installáció a helyszín repüléstörténeti fontosságára hivatott felhívni a látogatók és az arra túrázók figyelmét. A fokozottan védett természetvédelmi területen épülő új tanösvény kiemelkedő látványosságát egy pilótákból és civil önkéntesekből álló munkacsoport önerőből és közösségi felajánlásokból építette fel.

 

17_10_02_repuloszarny (2)

 

A helyszín történelmi jelentőségéről még a környékbeli lakosok sem tudtak túl sokat, amíg a helyi közéleti lap, a Budaörsi Infó egyik újságírója kutatásait a helyszínről nyilvánosságra nem hozta. 1929-ben a Budaörs felett magasodó Farkashegyen indult a magyar vitorlázórepülés, német minták alapján, ahol a nyitott, faszerkezetes vitorlázógépeket a lankákról gumikötelekkel indították.

A helyszínen egykor virágzó reptér üzemelt hangárokkal, műhelyekkel, amelyek egykori helyét a természet visszafoglalta így gyorsan kikopott a köztudatból is. Az 50. évfordulóra 1979-ben felállították az emlékmű első változatát, idősebb Rubik Ernő által konstruált Esztergom vitorlázórepülő szárnyakból, amelynek az ezredfordulóra nyoma veszett a rongálások miatt.

 

repulos_emlekmu_szarny2

 

Egy pilótákból és lelkes önkéntesekből álló munkacsoport a Budaörsi Infó támogatásával tavaly ősztől kezdődően fokozatosan felújította magánfelajánlásokból, hogy a magyar repüléstörténelem ezen fontos helyszíne ismét nevezetes legyen és évenkénti megemlékezésekkel lehessen tisztelegni a magyar vitorlázórepülésnek.

(http://www.budaorsiinfo.hu/blog/2017/10/16/unnepelyes-vitorlazorepulo-emlekmu-atado/

(http://www.budaorsiinfo.hu/blog/2016/11/26/tihanyi-zoltan-budaorson-talalhato-a-magyar-repulestortenet-egyik-emblematikus-helyszine/)

 

farkashegy_budaors_vitorlazoemlekmu_utvonal_megkozelites

 

A helyszín megközelíthető a Domb utca felől, az Akácos útról nyíló erdei műúton („Szuszogó”), amely egy sorompótól indul. A Farkashegy fokozottan védett természetvédelmi terület, ezért a kijelölt ösvényt elhagyni tilos!

 

farkashegy_budaors_vitorlazoemlekmu_utvonal_Gyalogosveny

 

További infók itt!

 

Korábbi cikkeink a témával kapcsolatban:

Emlékmű, ami nem is emlékmű Budaörs felett

Tihanyi Zoltán: Budaörsön található a magyar repüléstörténet egyik emblematikus helyszíne

Exkluzív hír – Újjáépül az emlékmű

Elkezdődött

A magasba emelkedő szárnyak

Felkészülés az emlékműállításra Budaörsön

Milyen legyen a budaörsi Vitorlázó-emlékmű?

Ünnepélyes vitorlázórepülő-emlékmű átadó

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.