Újabb cseh vizsgálat bizonyítja az élelmiszerek eltérő összetételét és minőségét az unióban

Hét élelmiszer volt teljesen azonos összetételű abból a megegyező csomagolásban forgalmazott 21-ből, amelyet a cseh mezőgazdasági minisztérium vizsgáltatott meg öt európai uniós országban – közölte a tárca csütörtökön Prágában sajtótájékoztatón.

 

A tárca a nemzetközi üzletláncokban Németországban, Ausztriában, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában forgalmazott bébiételeket, háziállat-eledeleket és más élelmiszereket vizsgáltatott meg.

“A prágai vegyészeti főiskola laboratóriumaiban készített elemzésekből kiderült, hogy a megvizsgált 21 élelmiszerből mindössze hét összetétele volt teljesen azonos minden országban, három élelmiszernél mérsékeltek voltak a különbségek, míg 11-nek az összetétele lényeges eltéréseket mutatott” – mondta Marian Jurecka, cseh mezőgazdasági miniszter újságíróknak.

Néhány konkrét példát is felhozott. A Németországban forgalmazott ketchupban például magasabb volt a paradicsomtartalom, mint a magyar üzletekben kaphatókban. A német pizzában eredeti mozzarella, szalámi és eidami sajt volt, míg a cseh üzletekben azonos csomagolásban forgalmazottakban a sajtot növényi zsiradék helyettesítette. Az osztrák spagetti elkészítéséhez jobb minőségű búzalisztet használtak, mint a kelet-európai országokban. A különféle gyümölcsalapú bébiételek összetétele között is különbségek voltak, bár nem jelentősek.

“Nem látok semmi okot arra, hogy miért kapjanak a cseh vagy a német vevők eltérő minőségű élelmiszereket” – jelentette ki a cseh agrárminiszter.

Az azonos csomagolásban árusított élelmiszerek eltérő összetétele a visegrádi csoport országainak aktivitása következtében összeurópai problémává vált. Gabriela Matecná szlovák mezőgazdasági miniszter a közelmúltban azt állította, hogy a probléma az EU-tagállamok mintegy harmadát érinti.

A cseh agrártárca széleskörű összehasonlítást készíttetett az azonos csomagolásban árult élelmiszerek minőségéről. Az összehasonlítás laboratóriumi eredményeinek első részét már korábban nyilvánosságra hozták. Ezek is azt jelezték, hogy Kelet-Európában gyengébb minőségű élelmiszereket árulnak a nemzetközi üzletláncok, mint Nyugat-Európában, holott az áru csomagolása megegyezik.

Marian Jurecka szerint az EU szabályozása nem kielégítő, s ezért új szabályokat kell elfogadni. “Amennyiben lesz rá akarat, ez egy, esetleg másfél éven belül megtörténhet” – vélekedett a cseh miniszter.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.