András kalandjai Bretzfeldben – Avagy milyen a hivatal Budaörsön kívül

(Budaörs, 2017. október 10. – Budaörsi Infó) Zsák András a Polgármesteri Kabinet munkatársa 2017. szeptember 25-én Bretzfeldbe utazott, hogy egy hónapon keresztül erősítse a testvérvárosi kapcsolat egyik pillérét.

 

 

A mindennapi kapcsolatokat is sokkal szorosabbra lehet fűzni úgy, ha személyesen megismeri a bretzfeldi embereket, az ottani munkamódszereket. Nemcsak a bretzfeldi városházával, hanem a kinti Heimatverein-el és a Baráti Társasággal is tartja kapcsolatot.

Elsősorban tanulni ment, és részben azért is, hogy segítse a 30 éves testvérvárosi évfordulós ünnepség előkészítését.

Andrástól megtudtuk, hogy a bretzfeldi feladata megismerni a kinti hivatal működését általánosságban. Ezért minden héten, másik részlegen tölti a napjait.

 

bretzfeld5

 

„Próbálom ellesni a szakterületünket érintő itteni feladatokat, jó gyakorlatokat (elsősorban: kultúra, sport, civil szervezetek működése). Segítek néhány rendezvény előkészítésében. És minden egyéb, amiben számítanak rám, vagy amire lehetőségem van, hogy tanulhassak.”

 

A külföldi munkád miben különbözik az itthonitól?

„Egy szóval: mindenben. Itt alapvetően gyakorlaton vagyok, mint egy kezdő gyakornok. Nincsenek akták, ügyiratok. Próbálom ellesni mi az, ami jól működik és ebből mit, vagy milyen módon lehetne átültetni nálunk majd a napi munkába.”

 

bretzfeld4

 

Milyen érdekességeket véltél felfedezni amióta kint tartózkodsz?

„Nem lehet és nem is szabad összehasonlítani a két hivatal munkáját. Budaörsön a városháza 30.000 embert szolgál ki, itt jóval kevesebb ügy generálódik és teljesen más a közigazgatás felépítése. Viszont a munkaszervezés és a projektek lebonyolítása területén voltak érdekes dolgok. A német precizitás és alaposság nem véletlenül közismert.

Ami érdekesség volt számomra, hogy Bretzfeldben az okmányirodán egy ügy maximum 5 perc volt. Nincs is szék az ügyfeleknek, mert a gyors ügyintézés miatt nem kell leülniük. Nagyon nyitottak és segítőkészek az emberek. A legnagyobb tumultusban is kedvesen beszélgetnek, könnyen szóba elegyednek egymással. Türelmesek. Egy családnál lakom, akikről szintén csak a legjobbakat tudom mondani.”

 

bretzfeld2

 

Sikeres munkát kívánunk!

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.