Lassan elfogynak a gyógypedagógus férfiak

(Budaörs, 2017. július 21. – Budaörsi Infó) Magyarországon, ahogy az európai kontinensen is, az oktatás területén a női alkalmazottak vannak fölényes többségben, derül ki az Eurostat júliusi felméréséből, amely a tavaly előtti adatokat összegezte, tájékoztatott róla az mno.hu. 2015-ben az európai átlag szerint az oktatás területén végzettek közel 80 százaléka volt nő.

 

 

A nemek szerinti megoszlásban pedig a Európában megszerzett 5 millió diplomának 58%-nak volt női birtokosa, tehát a felsőoktatásban résztvevők nemi aránya közel egyenlő, eltekintve bizonyos szakoktól.

Az oktatást a nők uralják, az informatikát pedig a férfiak 81 százalékkal.

Az Oktatási Hivatal adatai alapján hazánkban 11.100 fő szerzett oktatással kapcsolatos diplomát, ezek 82 százaléka volt nő, ami jelzi, hogy a pedagógus-életpályamodell bevezetése óta sem lett a férfiak számára vonzóbb a tanári pálya. A tavalyi tanévben az általános iskolákban tanítók között a nők aránya 87 százalék, gimnáziumokban 70, a szakgimnáziumokban 63 százalék volt.

A legnagyobb nemek közti eltolódás a gyógypedagógusi szakmában tapasztalható. Tavaly az ELTE gyógypedagógiai képzésében részt vevő 811 hallgató közül csupán 17 férfi, a Szegedi Tudományegyetemen mindössze 9, a Kaposvári Egyetemen pedig csak 2 férfi volt található, pedig ez az egyik legnagyobb fizikai és érzelmi megterheléssel járó pedagógiai szakma.

A sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek száma, akikkel a gyógy- és fejlesztőpedagógusok foglalkoznak, pedig egyre növekszik.

A köznevelési törvény [2011. évi CXC. törvény, 4.§ (25)] szerint SNI az a különleges bánásmódot igénylő gyermek, tanuló, aki a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján mozgásszervi, érzékszervi (látási, hallási) értelmi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzd.

Az oktatás komoly elnőiesedésének megannyi magyarázatát vélik megtalálni a fő csapásvonalak, a bérezés, a társadalmi megbecsültség és az országonként eltérő hagyományok mentén a szakemberek.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.