Börtönbüntetésre ítéltek egy leszbikus lányt “gyógykezelő” pszichiátert Horvátországban

Első fokon tíz hónap börtönbüntetésre ítélte a rijekai (Fiume) bíróság Mirjana Vulint, a lopacai pszichiátria volt igazgatóját, aki törvényellenesen, erőszakkal tartott fogva és “kezelt” öt éven keresztül egy leszbikus lányt – írta a Jutarnji List című horvát napilap.

 

Ana Dragicevic 21 éves koráig tartózkodott a pszichiátrián, ahol az ágyhoz szíjazták, kényszerzubbonyt adtak rá, és antipszichotikus gyógyszereket adtak neki. A fiatal nő, miután 2008-ban érzelmi roncsként került ki a pszichiátriáról, feljelentést tett szülei és az elmegyógyintézet ellen. A nem jogerős ítéletre csaknem tíz évet kellett várni.

A bíróság ítélete szerint a doktornő lelkiismeretlenül viselkedett, alkalmatlan szereket és módszereket vett igénybe, és törvényellenesen tartotta bezárva a fiatal lányt. Erős antipszichotikus gyógyszerekkel próbálta “kezelni” a lány leszbikus hajlamait, erőszakot alkalmazott, amikor lekötöztette a lányt, amiről nem tájékoztatta szüleit, és megfelelő dokumentációt sem vezetett a “gyógykezelésről”.

Dragicevicet három évig kiskorúként, szülei beleegyezésével kezelték az intézetben, 2005 végétől 2008 májusáig viszont – miután a lány nagykorúvá vált – már erőszakkal tartották fogva a pszichiátrián.

Az ügy, amelyre 2008-ban derült fény, megdöbbentette a horvát társadalmat. Mirjana Vulint azonnal eltávolították az intézet éléről, és vádat emeltek ellene. A lapok később arról is beszámoltak, hogy nem a fiatal lány volt az egyetlen, akit akarata ellenére kezeltek az intézetben.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.