Figyelem! Ma kezdődik a nyári időszámítás

A 2017-es nyári időszámítás a mai napon veszi kezdetét, az órákat vasárnap hajnal 2 órakor 3 órára kellett előretekerni.

Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Emiatt minden évben más dátumra esik, de az időpont mindig ugyanaz: októberben 3 órakor vissza-, márciusban 2 órakor pedig előre kell tekerni az órákat.

Idén 101 éves az óraátállítás

A nyári időszámítás ötletét Benjamin Franklin már 1784-ben felvetette, ő a világításra használt gyertyákkal spórolt volna így. Több mint száz évvel később, 1895-ben egy új-zélandi rovarkutató is előrukkolt az ötlettel, ő két órával tekerte volna előre és vissza az órákat.

Az óraátállítás – mai formájában – 1916 óta létezik, Németország vezette be elsőként, hogy a háború alatt spóroljon a világítással. A háború alatt átvette Nagy-Britannia és az Egyesült Államok is, de utána visszaálltak a “normál” időszámításra, egészen a második világháborúig. Általánossá Európában csak az 1980-as évekre vált.

Ez lesz itthon az utolsó óraátállítás?

A kormány egyenlőre nem nyilatkozott arról, hogy támogatja-e azt a javaslatot, hogy a mai legyen az utolsó óraátállítás, és Magyarország végleg maradjon a nyári időszámításban.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága tavaly novemerben még támogatta azt a jobbikos javaslatot, hogy Magyarországban a nyári időszámítást vegyék alapul, többé ne legyen óraátállítás. A bizottság azonban eddig nem vette napirendjére a témát.

 

(Forrás: eduline.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.