Uniós bíróság: nem alkalmazható a kedvezményes áfa a digitális kiadványok elektronikus értékesítésekor

Nem sérti az egyenlő bánásmód elvét, hogy a nyomatatott kiadványok áfa-kedvezménye nem alkalmazható a digitális könyvek, elektronikus újságok és folyóiratok elektronikus értékesítésekor – állapította meg az Európai Unió Bírósága kedden.

 

A luxembourgi székhelyű bíróság ítéletében kimondta: az áfa-irányelv kizárja a digitális könyvek elektronikus értékesítésekor a kedvezményes áfa-mérték alkalmazását, ugyanakkor a digitális könyvek bármilyen fizikai adathordozón való értékesítésekor megengedett az ilyen áfa alkalmazása.

A bíróság indoklásában aláhúzta, a digitális könyvek elektronikus úton való értékesítésekor a kedvezményes áfa alkalmazásának tilalma az elektronikus kereskedelemre vonatkozó áfa-szabályozás következménye.

Ha a tagállamoknak lehetőségük lenne arra, hogy kedvezményes áfa-mértéket alkalmazzanak a digitális könyvek elektronikus értékesítésénél, akkor sérülne azon uniós intézkedés, amely az összes elektronikus szolgáltatást kizárja a kedvezményes áfa alkalmazásának lehetősége alól – húzta alá az uniós bíróság.

Az Európai Bizottság a múlt évben változtatásokat javasolt az áfa-szabályokra, szélesítve a tagországok hatáskörét a digitális és nyomtatott kiadványok áfa-kulcsának meghatározásában.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.