Először adják elő Fanny Mendelssohn műveként a korábban öccsének tulajdonított szonátát

A március 8-i nemzetközi nőnapon adják elő először Fanny Mendelssohn szerzeményeként azt a szonátát, amelyet korábban tévesen híres öccsének, Felix Mendelssohn német zeneszerzőnek tulajdonítottak.

 

A szonáta Szofja Guljak orosz zongoraművész előadásában fog felcsendülni szerdán a londoni Royal College of Music-ban. A hangversenyt élőben közvetíti a BBC Radio 3, amely az egész napot a női zenészeknek szenteli – írta a BBC News.

Az Ostersonate című szerzemény kézirata 1970-ben került elő egy francia könyvesboltból, miután 140 évre nyoma veszett. Mivel a kéziraton az F Mendelssohn név szerepelt, ezért sokan Felixnek tulajdonították a szerzeményt.

Angela Mace Christian amerikai Mendelssohn-szakértőnek azonban 2010-ben sikerült hozzáférnie a magántulajdonban őrzött eredeti dokumentumhoz és összevetette azt Fanny kézírásával, kielemezte a hangjegyeket és módosításokat, továbbá megállapította, hogy a lapok a Fanny szerzeményeit tartalmazó egyik albumból származnak.

Az eredeti kézirat azóta ismét gazdát cserélt egy aukción és újra magánkézbe került. “Ez egy rendkívüli alkotás, és hatalmas érvényesülési vágyat jelez olyasvalakitől, aki mindössze 23 éves” – mondta Christian.

Fannyt manapság már öccsével egyenrangú zeneszerzőként tartják számon, ám édesapja annak idején határozottan tiltotta őt a komponálástól, mondván, egy ilyen karrier nem helyénvaló egy nő számára.

A tántoríthatatlan Fanny azonban mintegy 500 művet írt élete során, köztük saját esküvőjére is szerzett zenét.

Felix nővére több szerzeményét is beledolgozta Op. 8 és Op. 9 műveibe, ám óva intette testvérét attól, hogy saját neve alatt publikálja alkotásait, talán azért, mert aggódott, hogy Fanny felülmúlhatja őt.

Az 1847-ben, 41 évesen meghalt Fanny naplóiból azonban rengeteg információ kiderült a Mendelssohn családról.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.