Élőhelyrekonstrukciós munkák a Budaörsi kopárokon – Mi is szeretjük a természetet…

(Budaörs, 2017. március 4. – Budaörsi Infó / Kiss Gyula projektvezető, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság) Helybéliek, kirándulók, futók, kerékpárosok, mind, akik 2016 és 2017 során jártak a Budaörsi kopárokon (Farkas-hegy, Szállás-hegy, Szekrényes-hegy), szemtanúi lehettek a hegyeken zajló természetvédelmi célú élőhelyrekonstrukciós munkának. Közülük többen véleményüknek is hangot adtak, melynek egyik legfontosabb tanulsága, hogy a természetvédelemben jártas szakembereken kívül másokat is meg kell tudnunk győzni arról, hogy mi is a természet oldalán állunk.

 

 

A fent említett beavatkozás az európai szinten kiemelt jelentőségű Szubpannon sztyeppek és Pannon sziklagyepek védelmében történik. Ezek az élőhelytípusok, elsősorban az emberi tevékenységek hatására (pl. túllegeltetés, beszántás, településfejlesztési célú beépítés), mára olyan mértékben megfogyatkoztak hazánkban, hogy minden megmaradt képviselőjét kötelességünk megőrizni.

A kopárokon kivágott feketefenyő (Pinus nigra), mely a közhiedelemmel ellentétben nem őshonos hazánkban, a talajokkal szembeni igénytelensége, szárazságtűrése és általában tág tűrőképessége következtében kiválóan alkalmas a meredek hegyoldalak erózióvédelmi célú fásítására. Ezeket a tulajdonságait használták ki a Budai-hegységben is, amikor túlnyomó részt a XX. század során elegyetlen, más fafajt nem tartalmazó, sűrű állományait idetelepítették. Erre azért volt szükség, mert a korábbi évszázadok során elődeink elsősorban gazdasági haszonszerzés céljából kivágták a Budai-hegység jelentős részén az ott őshonos, változatos fajkészletű és szerkezetű lombhullató erdőket, melynek következtében a védtelenül maradt talajfelszín a víz eróziós hatására fokozatosan lemosódott a domboldalakról, mígnem szinte csak a csupasz sziklák maradtak. Ez a kedvezőtlen állapot vezetett aztán a feketefenyővel történt kopárfásításhoz.

De miért is jelent akkora gondot a feketefenyő? Ez a fafaj hajlamos a számára kedvező adottságú területeken, elsősorban a gyepek rovására, agresszíven terjeszkedni. Sűrű, már-már áthatolhatatlan állományt hoz létre, mely lombozatával az átlagos erdei viszonyoknál is fényszegényebb körülményeket teremt, ráadásul a lombhullató erdőkkel ellentétben folyamatosan, tehát egész évben árnyékolja az aljnövényzetet. Ezt a legtöbb gyep- illetve cserjeszintben élő növény hosszabb távon nem viseli el, így a fokozatosan gyérülő őshonos lágy- és fásszárú növényzet súlyos természetvédelmi problémát jelent. Nincs ez másképp a Budaörsi kopárok fokozottan védett területén sem, ahol a védettség nem ennek a fafajnak, hanem a gyepeknek és a hozzájuk kötődő állatfajoknak szól.

A teljesség igénye nélkül álljon itt most néhány olyan növény és állatfaj neve, mely végleg eltűnne Budaörs és Budapest környékéről, ha csak egyetlen fafaj érdekeit tartanánk szem előtt: kövér daravirág (Draba lasiocarpa), magyar gurgolya (Seseli leucospermum), fehéres csűdfű (Astragalus vesicarius, ssp. albidus), fűrészlábú szöcske (Saga pedo), haragos sikló (Coluber caspius), henye boroszlán (Daphne cneorum), István-király szegfű (Dianthus plumarius ssp. regis-stephani), karcsú orbáncfű (Hypericum elegans), leánykökörcsin (Pulsatilla grandis), magyar méreggyilok (Vincetoxicum pannonicum), pannongyík (Ablepharus kitaibelii), törpe mandula (Amygdalus nana).

 

Áprilistól virágzik a sziklagyepek egyik üde színfoltja, a finom, fűszeres illatú henye boroszlán. Hazánkban védett, eszmei értéke 50 ezer Ft. (Kép: Kiss Gyula)

Áprilistól virágzik a sziklagyepek egyik üde színfoltja, a finom, fűszeres illatú henye boroszlán. Hazánkban védett, eszmei értéke 50 ezer Ft. (Kép: Kiss Gyula)

 

A „Szárazgyepek megőrzése Közép-Magyarországon” című, 75%-ban az Európai Unió LIFE+ Nature programja, 25%-ban pedig a Magyar Állam által finanszírozott pályázat során a nemzeti parkkal szerződésben álló kivitelezők a Budai Tájvédelmi Körzet több száz hektár kiterjedésű erdős területéből összesen csupán 12 hektárt, az erdészeti üzemtervek szerint nem is erdőnek minősülő, hanem tisztás, terméketlen kopár besorolású gyepterületet tisztítanak meg az ott agresszíven terjeszkedő fásszárú növényzettől (a feketefenyőn kívül elsősorban galagonyától). A látvány, különösen amikor a kidöntött fák még a területen vannak, elsőre valóban lehangoló lehet, de a tétlenség ennél is súlyosabb károkat okozna hosszú távon: a fent említett gyepes élőhelyek és a bennük élő megannyi védett növény és állatfaj végleges eltűnését.

A fentiek tükrében az a vád, ami a jelenleg zajló munkálatokkal kapcsolatban a nemzeti parkot éri, miszerint egy természetesen kialakult, őshonos erdőt tarol le, ahelyett, hogy hagyná a természetes életközösségeket a maguk törvényei szerint működni, nem állja meg a helyét. Éppen ellenkezőleg: hibás emberi döntések láncolata (őshonos erdők kiirtása, talajerózió előidézése, idegenhonos fafaj betelepítése) vezetett oda, hogy mára nem maradt más megoldás, az érintett területek megőrzése érdekében fákat kell kivágni. Sokszor egészséges, nagy és szép fákat, melyek kellemes látványt nyújtanak. Ennek megértése és elfogadása nem könnyű, ahhoz az érvek kölcsönös és érzelemmentes meghallgatására van szükség minden érintett fél részéről.

 

budaorsi_koparok_foto_01

Farkas-hegy. A feketefenyő állomány a völgyekből kiindulva fokozatosan foglalja el a hegyoldalakat, összezsugorítva a fokozottan védett növény- és állatfajoknak otthont biztosító gyepes területeket. (Kép: Kiss Gyula)

 

Összességében elmondhatjuk, hogy a Budaörsi kopárok erdős jellege a jövőben is megmarad, csupán a hivatalos nyilvántartások szerint nem erdőnek minősülő néhány hektár gyepterületet állítjuk vissza annak eredeti állapotába. Reményeink szerint a kivágott fák alatt még nyomokban megmaradt értékes növényállományok pár éven belül regenerálódnak és hosszú időre fennmaradnak, mindannyiunk örömére. Mert mi is szeretjük a természetet.

Kiss Gyula, projektvezető
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

 

 

FONTOS TUDNIVALÓ!

A Farkas-hegy, Szállás-hegy és Szekrényes-hegy fokozottan védett természeti terület, ezért kizárólag a kijelölt turistaútvonalakon engedélyezett mind a gyalogos, mind a kerékpáros közlekedés. Ezekről az útvonalakról letérni nem szabad, a tilalmat megszegők szabálysértést követnek el, mely pénzbírsággal sújtható.

 

 

koparok_budaors__LIFE_logo_szines koparok_budaors_duna_ipoly_logokoparok_budaors_Natura_logo

 

 

 

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.