A hónap tehetsége – Császár Kata

(Budaörs, 2017. március 2. – Budaörsi Infó) A hónap tehetsége sorozatunk tovább folytatódik. Márciusban Császár Kata festményeit nézhetik meg a Városi Ifjúsági Klubban.

 

 

Császár Kata a Budaörsi Infónak elmondta, hogy több dolog inspirálta és van amelyik a mai napig is motiválja. Az egyik a tudomány felfedező úttörői, köztük Marie Curie.

A másik pedig felfedezni valami újat ami szebbé, mássá teszi a világot – kísérletezni, úgy ahogy Gaudi az épületkerámiákkal.

 

csaszarkata

Császár Kata

 

“Karrierem valahogy úgy kezdődött mint mikor a doktor egy súlyos diagnózist állít fel: Bandi bácsi (László Endre grafikusművész) egyszer csak ezt mondta jó anyámnak: ‘Tehetséges ez a gyerek.’

Megvan a humora, s erősen sajnálta, amikor ténylegesen megtanultam rajzolni. Szerencsémre festeni csak akvarellel tanultam, így ez a kifejezési mód szabadon áramlik és fejezi ki magát.

A rajzot és a kerámiát művészeti osztályban, később rajztanári képzés keretén belül folytattam.

A kerámiát azért jó elkezdeni, mert elkészít az ember lánya egy tálat és utána mindenfélét tárolhat benne. Törékeny ugyan, de ha vigyáz rá, évekig lehet csodálni vagy csodálkozni azon, hogy mit is alkotott.

Az épületkerámiák pedig századokra vannak kitalálva, ugyanakkor kicsit humorosak mint az orosz habcsóktetők a Szent Vazul kápolnán. Őket ezért szeretem.

A rajztanári vagy bárminemű művészeti képzésnek megvan az az előnye, hogy sok művészeti ágat ki lehet próbálni. Bár még tartja magát az a gondolkozásmód, hogy előbb tanulj meg rajzolni, s utána alkothatsz egyedit. Ez a mondat, s aki valamit is konyít a művészet mibenlétéhez  az tudja, hogy mennyire szöges ellentétben is vannak egymással.

Azzal biztos nem számoltak, hogy meg is lehet utálni a rajzolást. Minő szerencse, hogy helyette van horgolás. Évekig nem rajzoltam.

Egyik ismerősöm megjegyezte, hogy de jó, hogy mindig meglátom a szépet egy romos házban, hogy fölismerem bármikor Kós Károly építészetét, s mindenhez van egy idézetem.

Ezekben az időkben, amikor kénytelen voltam rajzolni, akkor írtam (ezt itt köszönjétek Bendegúznak).

Szeretem a Do It Yourself-ötleteket, s továbbagyalni is rajtuk. Ilyen például az, hogy a világító járdafestéket lehetne házfalra is alkalmazni. Milyen más lenne az esti látképe egy-egy sivár felületnek.”

 

csaszarkata3

 

Császár Kata kiállítását 2017. március végéig lehet megnézi a Városi Ifjúsági Klubban.

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.