Az idiopátiás tüdőfibrózis kezelését segítheti egy cápa-antitest inspirálta új gyógyszer

Ausztrál kutatók reményei szerint az idiopátiás – nem eredeztethető – tüdőfibrózis kezelését segítheti az a cápavérben lévő ellenanyag által inspirált új gyógyszer, amelynek jövőre kezdődnek a klinikai próbái.

 

 

A melbourne-i La Trobe Egyetem kutatói és az AdAlta biotechnológiai vállalat szakemberei által kifejlesztett szer az AD-114 nevet viseli – írta a BBC News.

Mick Foley, az egyetem munkatársa szerint a cápa-antitest formáját utánzó, mesterségesen előállított emberi fehérje már sikerrel szerepelt az előzetes teszteken.

“A fibrózis egy sor különböző betegség és sérülés végeredménye lehet” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy a szer képes elpusztítani a fibrózist okozó sejteket.

Az idiopátiás tüdőfibrózis tünetei közé tartozik a légszomj, különösen testedzés során, ami fokozatosan erősödik és az állandó száraz köhögés.

A betegségre egyelőre nincsen gyógymód, ezért a kezelések a tünetek enyhítésére és a betegség előrehaladásának lassítására fókuszálnak.

Az új szer klinikai tesztjei a tervek szerint 2018-ban kezdődnek. A laboratóriumi teszteken a gyógyszer jól szerepelt a fibrózis egyéb formáinak kezelésében is.

A szakemberek szerint a szer előállításához mindössze vérmintát vettek egy dajkacápától, vagyis egyetlen állat sem sérült meg az eljárás során.

A cápák immunrendszere hasonlít az emberéhez, ám a cápák vérében lévő, betolakodókkal szembeszálló molekulák, a cápa-antitestek sokkal rugalmasabbak: ellenállnak a magas hőmérsékletnek, valamint a szélsőségesen savas és lúgos közegnek is.

 

MTI

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.