Év-forduló 2016/17 – Dr. Gajdos-Frank Katalin: 30 éves a Heimatmuseum

(Budaörs, 2017. január 5. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó szerkesztősége – hagyományteremtő szándékkal – arra kérte a budaörsi közösségi színterek vezetőit, hogy értékeljék az elmúlt évet, és mondják el, hogy mi az, amit a 2017-es évben szeretnének megvalósítani Budaörsön. Sorozatunk első részében a budaörsi Jakob Bleyer Heimatmuseum vezetőjének Dr. Gajdos-Frank Katalinnak a munkájukat bemutató beszámolóját olvashatják.

 

 

Dr. Gajdos-Frank Katalin, igazgató beszámolója

 

Újra érdekes, színes, programokban gazdag évet zárhat a budaörsi Jakob Bleyer Heimatmuseum.

2016. januárjában nagyon mozgalmas napjai voltak, hiszen 2016. január 17–19. között háromnapos megemlékezést tartottak a budaörsiek az elűzetés 70. évfordulója alkalmából, velük együtt a Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselői, a Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény munkatársai és Budaörs Város Önkormányzata.

 

heimat_museum4

 

Az ebből az alkalomból tartott állami megemlékezésnek ugyancsak Budaörs adott helyet, 2016. január 19-én.

2016. január 17-én a magyarországi németek elűzetésének 70. évfordulója alkalmából, az első elűzetési vonatra emlékezve, emléktábla avatással indult a háromnapos megemlékezés sorozat.

 

2016_01_17_megemlekezes_vasutallomas16

 

A vasútállomás várótermében a Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény egy kisebb fotókiállítással kívánta bemutatni az elűzetés szomorú pillanatait. Másnap, 2016. január 18-án 17 órakor az érdeklődők egy információkban gazdag előadást hallhattak a Heimatmuseum előadótermében a freiburgi IVDE (Institut für Volkskunde der Deutschen des östlichen Europa) intézet munkatársától, Schell Csillától a kitelepítettek Bonomi Jenőnek írott leveleiről. Ezután, 18 órakor nyílt meg a Kiszakított gyökerekkel… című időszaki kiállítás.

2016. január 19-én német nyelvű, nemzetközi konferenciával folytatódott a megemlékezés a budaörsi városháza dísztermében. A konferencia résztvevőit a szervezők, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, Heinek Ottó, a Konrad-Adenauer-Alapítvány magyarországi vezetője, Frank Spengler, a pécsi Német Történelem és Kultúra Délkelet-Közép-Európában Alapítványi Tanszék vezetője, Dr. Tóth Ágnes és a budaörsi Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény igazgatója, Dr. Gajdos-Frank Katalin köszöntötték.

A konferencia témája a kárpát-medencei német lakosság helyzetének bemutatása volt az elűzetések utáni időszakban, az 1950-es években, Integráció vagy további megkülönböztetés? A kárpát-medencei németek helyzete az 1950-es években címmel.

Az előadók – Hannelore Baier Romániából, Dr. Tóth Ágnes Magyarországról, Dr. Michael Prosser-Schell Németországból és Dr. Zoran Janjetovic Szerbiából – nem csak a Magyarországon előállt helyzetet és a jogfosztások utáni állapotot mutatták be, hanem az egész régióra kiterjesztették megfigyeléseiket. Tavasszal Húsvéti kézműves foglalkozásokon vehettek részt az iskolás csoportok, a Heimatmuseum múzeumpedagógus kollégái és kézműves művészek segítségével, majd májusban részt vett a Heimatmuseum a Múzeumok Majálisán.

A tavaszi, majd az őszi és téli hónapokban rendszeresen látogatták az iskoláskorú gyermekek a múzeum kedvelt Hagyományőrző szakkörét (hetente, csütörtökönként ill. keddenként), a Játszókuckót és német-magyar nyelvű bábszínházat (negyedévente), a Heimatmuseum előadótermében helyet kapó, BNNÖ által indított német nyelvórákat (hetente, több alkalom) és a Heimatmuseum szervezésében megrendezett könyvbemutatókat, tudományos előadásokat, szabadegyetemi előadásokat (havonta).

Az utóbbi, szabadegyetemi programsorozaton, amit a Jakob Bleyer Heimatmuseum a Pécsi Német Kultúra és Történelem Délkelet-Közép Európában Tanszékkel együttműködve szervezett meg, fiatal kutatók, doktoranduszok mutatták be eredményeiket. Ezek az érdekes előadások nagyon kedveltek voltak a látogatók körében, az ő javaslatukra az előadások anyagából a BVÖ és az EMMI támogatásával Szabadegyetemi füzet került ősszel kiadásra.

Nyáron, két héten keresztül, ovis és iskolás gyermekek játékától volt hangos a budaörsi Heimatmuseum – mindenki boldogan vett rész a hagyományőrző nyári tábor programjain, kirándulásain, német-magyar óráin. 2016 őszén a felújítási munkák miatt a múzeum épülete ugyan bezárt, de a Heimatmuseum Galériában (Budapesti út 45.) továbbra is látogatható volt az Időszaki kiállítás, amire továbbra is sokan kíváncsiak voltak, több külföldi csoport és német diákok, mint például az Andrássy Gyula Németnyelvű Egyetem nyári kurzusának diákcsoportjai és az ELTE Germanisztika tanszékének hallgatói is felkeresték múzeumunkat. Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Német Kulturális Egyesület konferenciáján vett részt és kortanúkkal való beszélgetést, előadást is szervezett a Jakob Bleyer Heimatmuseum.

Sokan eljöttek a Budaörs Városházán megrendezett konferenciára és a Heimatmuseumban megtartott előadásra is. A november-decemberi, adventi időszakban is adventi kézműves foglalkozásokkal, valamint német-magyar bábszínházzal és játszókuckóval várta több alkalommal (novemberben és decemberben) a Heimatmuseum a kicsiket és nagyokat.

Ezúton köszönjük Minden Látogatónknak, hogy minket és a Heimatmuseum programjait, foglalkozásait, kiállításait választotta és szeretettel várunk Mindenkit jövőre is, az immáron felújított, és 2017-ben kereken 30 éves, szülinapos Jakob Bleyer Heimatmuseumban!”

 

Boldog 30-dik születésnapot és további sikeres munkát kívánunk!

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.