Közlekedésbiztonsági tippek a téli átálláshoz – Gumiabroncsok cseréje

(Budaörs, 2016. november 26. – Budaörsi Infó) A legtöbb gépkocsivezető a nyári gumiabroncsok cseréjét általában a havazáshoz időzíti. Amikor beköszönt a rossz idő, leesik az első hó, akkor mindenki megrohamozza a hozzá legközelebb eső gumiszerelő műhelyt. De biztos, hogy ekkor van ennek az ideje?

 

 

A nyári gumiabroncs 7 Celsius fok alatti hőmérsékletnél megkeményedik, nem tapad megfelelően és ­- függetlenül az aszfalt nedvességétől – csúszóssá válik. Ilyenkor megnő a fékút (fékhatás megkezdésétől a megállásig megtett út) és ezzel együtt a féktávolság (az akadály észlelésétől a megállásig megtett út) is megnő. A téli gumiabroncs alapanyaga különbözik a nyári gumiabroncs anyagától, amely ennek következtében alkalmassá teszi azt a megváltozott körülmények közötti használatra.

Nézzünk meg néhány, szemmel látható különbséget a nyári és téli gumiabroncs között:

 

Mintázat:

A téli gumiabroncsnak magasabb a csatornázottsági aránya, mint a nyárinak. A téli hónapokban több és másfajta csapadékra kell számítani, mint az év többi hónapjában, ezért a mintázatnak ennek megfelelően kell a kerekek alól a csapadékot „elvezetnie”.

 

Lamellák száma:

A téli gumiabroncson lényegesen több lamella található, mint egy nyári gumiabroncson. Ennek lényege, hogy így az útburkolaton lévő tömörödött hóval sokkal több éllel tud a gumiabroncs kapaszkodni, így a tapadás és az iránytartás fokozódik.

 

Mit is várunk el a téli gumiabroncstól?

Sokan úgy keresnek gépkocsijukra téli gumiabroncsot, hogy a tapadása hóban és jégen is ugyanolyan legyen, mint a nyári gumiabroncsnak normál aszfalton. Ilyen gumiabroncs azonban nem létezik. El kell fogadnunk, hogy a gumiabroncs nem vezet helyettünk, csupán lehetőséget ad arra, hogy fokozott óvatossággal, de biztonsággal közlekedjünk.

 

Ugyan még számíthatunk 10 Celsius fok feletti hőmérsékletre, azonban már egyre gyakrabban lehűlhet a hőmérséklet 7 Celsius fok alá. Ezért kérünk mindenkit, hogy a gépkocsiján lévő nyári gumiabroncsait cseréltesse le jó minőségű, 3 évnél nem öregebb téli gumiabroncsokra.

 

Mindannyiunk felelőssége és kötelessége, hogy fokozott óvatossággal közlekedjünk, hiszen mindenkit hazavárnak!

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.