Tökfejek a Budaörsi Gazdapiacon

(Budaörs, 2016. október 31. – Budaörsi Infó) Kis késsel, nagy késsel, baltával, sőt volt aki fakanállal esett neki a védtelen tökfejeknek a Gazdapiacon. Ismét tökfaragó verseny volt Budaörsön, tök nem maradt kifaragatlanul.

 

 

A Halloween kifejezés is mindenszentek éjszakáját jelenti („All Hallow’s Eve” összeolvadva egyetlen szóba). Ilyenkor hagyomány a tökfaragás, illetve töklámpás készítés, melyet az angolszász kultúra „Jack’O Lantern” néven emleget.

 

16_10_31_oszibarack_napok-30

 

A legenda egy Jack nevű alakról szól, aki kialkudta az ördögnél a pokoltól való mentességet, de később a mennyben sem fogadták be, ezért lelke a földön bolyongva egy (marharépából vagy tökből faragott) lámpással a kezében keresi a nyugalmat.

Az amerikai (illetve angolszász) kultúrában elterjedt Halloween tehát a keresztény mindenszentek éjszakájával megegyező ünnep, de a gyászt visszacserélték az elfeledett európai hagyományokban szereplő beöltözős mulatozással.

 

16_10_31_oszibarack_napok-32

 

A rendezvényt a Zsámbék-medence és térsége Gazdakör szervezte, és a II. Őszibarack Napok keretén belül került megrendezésre. A szervezőktől megtudtuk, hogy két kategóriában lehetett indulni, otthon és a helyszínen készült tökfejekkel.

 

16_10_31_oszibarack_napok-1

 

A versenyzők, kicsik és a nagyok is egyaránt mindent megtetettek, hogy elnyerhessék a Budaörs Legszebb Tökfeje címet. A versenyen 23 nevező indult! A zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, de csak egy győzhetett.

A nyertes tökfej egy pókháló faragvány lett a második helyen a vigyori tökfej a harmadik helyen a cumis tök végzett. Különdíjat a faleveles tökfejek kaptak.

Az otthon faragott kategóriában pedig a szellemkastély-tök nyert.

 

tokjo2016_2

1. helyezett – Fotó: Budaörsi Gazdakör/Veiland Gyula

 

tokjo2016

2. helyezett – Fotó: Budaörsi Gazdakör/Veiland Gyula

 

tokjo2016_3

3. helyezett – Fotó: Budaörsi Gazdakör/Veiland Gyula

 

tokjo2016_4

Különdíj – Fotó: Budaörsi Gazdakör/Veiland Gyula

 

tokjo2016_5

1. helyezett az otthon készített kategóriában – Fotó: Budaörsi Gazdakör/Veiland Gyula

 

Gratulálunk a résztvevőknek és a szervezőknek! Tökjó munkát végeztek!

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.