Rengetegen bukják el a TB-t a napokban

Tízezernél is több diák fejezi be az iskolát minden évben, de hiába a végzettség nem mindenkinek sikerül azonnal elhelyezkednie. A pályakezdő munkanélkülieknek pedig érdemes sietniük, a diákigazolványuk napokon belül lejár, onnantól kezdve pedig már maguknak kell majd fizetniük az egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagyis a TB-t. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

 

Idén nyáron is sok diák fejezte be a felsőfokú vagy épp középfokú tanulmányait, de nem mindenkinek sikerül egyből munkát találnia. Bár a KSH friss adatai szerint a 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 5,4 százalékkal 12,8 százaléka csökkent, de a munkanélküliek ötöde továbbra is ebből a korcsoportból került ki.

 

Mikortól kell TB-t fizetni?

A frissen végzett diákoknak október 31-én jár le a diákigazolványuk, de sokan nem tudják, hogy ezzel a biztosítási jogviszonyuk is megszűnik. Innentől kezdve azoknak a diákoknak, akiknek még nincsen munkahelye, maguknak kell fizetniük az egészségügyi szolgáltatási járulékot, ami jelenleg havonta 7050 forint.

Szerencsére még senki nincsen elkésve, hiszen ilyenkor még egy 45 napos türelmi határidő is érvényben van. Vagyis az érintettek december 16-tól kötelesek maguknak fizetni ezt a járulékot.

 

Hogyan kell fizetni?

A határidő lejártát követően 15 napig lehet jelezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) a járulékfizetési kötelezettséget. A bejelentéséhez szükséges adatlap (T1011) letölthető az adóhatóság honlapjáról, vagy beszerezhető a NAV ügyfélszolgálatain. Ezt postán, személyesen, vagy elektronikus úton ügyfélkapun keresztül tudjuk eljutatni a NAV-hoz.

A befizetés banki átutalással és csekken is teljesíthető minden hónap 12-ig.

 

A nyomtatványon kívül az alábbiakra van szükség a bejelentkezéshez:

személyazonosításra alkalmas igazolvány
lakcímkártya
adóigazolvány
TAJ kártya
meghatalmazás, ha nem az igénylő jár el az ügyben.

 

Kinek nem kell fizetni?

Fizetési mentességet kérhetnek az alacsony jövedelemmel rendelkezők, az erre való rászorultságot pedig a járási hivatal állapítja meg az egy főre jutó havi jövedelem alapján. Ha a családban élőknél az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120 százalékát, vagyis 34 200 forintot, az egyedül élőknél pedig 150 százalékát, vagyis 42 750 forintot, akkor mentesülhetünk a fizetési kötelezettség alól.

 

Mi a helyzet a külföldi munkával?

Egyes felmérések szerint a végzős hallgatók ötöde külföldön vállalna munkát. De sokan nem tudják, ilyenkor mennyire fontos, hogy kijelentkezzenek a hazai egészségbiztosítási rendszerből, hiszen akik ezt nem teszik meg, akár súlyos bírságot is kaphatnak.  Ugyanis az Európai Gazdasági Térségen belül egy ember egyszerre csak egy országban lehet biztosított, ezért mindig az adott országban ahol munkát vállalunk ott vagyunk kötelesek járulékfizetésre és teljes körű egészségügyi ellátást is csak ott kaphatunk.

A külföldi munkavállalás kezdetétől 15 napunk van a bejelentésre, különben jöhet a mulasztási bírság. Aki pedig úgy vesz igénybe itthon egészségügyi ellátást, hogy közben máshol él, dolgozik, és emiatt nem is érvényes a magyar biztosítása, azon az ellátás költségét is behajthatják. Persze csak ha nincs állandó magyarországi lakcíme.

 

 

(Forrás: penzcentrum.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.