Primanima Fesztivál ötödszörre

Ötödik évéhez érkezett a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál, melyet október 19. és 22. között rendeznek meg Budaörsön. Az idei Primanima a budaörsi Jókai Mór Művelődési Központ (JMMK), valamint a Zichy Major mellett idén új helyszínnel bővül. A fesztivállal egy időben indul a BABtér, azaz a Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér, amely a Templom téren az egykori Posta épületében kapott helyet. Míg a JMMK-t immár hagyományosan vetítésekkel és gyerekfoglalkozásokkal töltik meg, addig a Zichy Majorban koncerttel, a BABtérben pedig kiállítással, különleges vetítésekkel és pódiumbeszélgetésekkel várják az érdeklődőket.

 

 

A négynapos mustrán több mint 100 rövidfilm, valamint egy francia és egy kanadai egészestés rajzfilm képviseli a kortárs animációs film legjavát. Az idei fesztiválra nevezett több mint félszáz diák-, diploma- és elsőfilmes animációból végül 77 rövidfilm és 30 gyerekfilm került be a fesztivál versenyprogramjába. A mind technikailag, mind témájuknál fogva rendkívül színes válogatásba Magyarországról idén rekordszámú, 26 rövidfilm és 9 gyerekfilm lesz látható, melyeket mind diákok és feltörekvő fiatal rendezők készítettek.

A fesztiválra beválogatott gyermekfilmek idén először, a budaörsi helyszínnel párhuzamosan több hazai nagyvárosban (Szeged, Székesfehérvár, Sopron, Szekszárd, Pécs) és határon túli településeken (Csíkszereda, Kolozsvár, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy) is láthatók lesznek.

A szervezők ismét egy-egy különleges egész estés animációs mozifilmmel készülnek a gyermek-, valamint a felnőtt közönségnek is. A francia A messzi Észak, valamint a kanadai Window Horses – Rosie Ming lírai utazása Perzsiába című filmekben közös, hogy mindkettő egy-egy öntudatos nő történetét meséli el.

A messzi Észak című francia mesefilm tavaly a neves Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválon közönségdíjat nyert. A film a XIX. századi Oroszországban játszódik, ahol egy fiatal arisztokrata lány, Szása fellázad szülei szigorú elvárásai ellen, és útnak indul az Északi-sarkra, hogy felkutassa eltűnt felfedező nagyapját. A gyönyörű történelmi kalandfilm hagyományos 2D technikával készült, egyedi látványa kevés színre és formára korlátozódik.

Az egyik legismertebb kortárs kanadai animációs rendező, Ann Marie Fleming első nagyjátékfilmje, a Window Horses (Rosie Ming lírai utazása Perzsiába) a Torontói Filmfesztiválról és az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválról érkezik a Primanimára. A film fiatal főhőse, Rosie Ming, a félig kínai, félig iráni származású költőnő egy iráni irodalmi fesztiválon tett látogatása sorsfordítónak bizonyul. A közösségi finanszírozással készült filmben producerként és szinkronhangként olyan ismert színészek is közreműködtek, mint Sandra Oh és Ellen Page. A Window Horses kísérőfilmje Fleming Holokauszttúlélők gyermeke voltam (I Was a Child of Holocaust Survivors) című 2010-es díjnyertes animációs rövidfilmje lesz, amely Bernice Eisenstein író-illusztrátor önéletrajzi képregényén alapul.

A Visegrádi Animációs Fórum partnerségével a régió legjobb animációs filmjei jutnak el Budaörsre, ahol a tehetséges pályakezdők javarésze személyesen is jelen lesz. A 11 filmből álló válogatásba három magyar alkotás is került. A vetítést a kArton Galéria által kezdeményezett V4 Fanzine kiállítás egészíti ki a BABtérben.

Az animációs legfiatalabb rajongói a Primanima rajzfilmes játszóházában alkothatnak délelőttönként, ezen kívül négynapos műhelymunka várja a magyarországi és határontúli diákokat és művészeti hallgatókat. A Primanimán idén először szerveznek nemzetközi animációs workshopot, melyet a jeles szerb animációs művész, Milos Tomic tart, és amelyre a világ minden tájáról érkeznek résztvevők.

Október 21-én, péntek este a Zichy Majorban a fiatal feltörekvő blues együttes, a Terra Profonda ad koncertet, akik az amerikai blues és a szabadzene határain megszólaló dalaikat adják elő.

A Primanima délelőtti meserövidfilm vetítései és az animációs műhelyfoglalkozás ingyenesen látogathatók.

A további programokra október 17-ig kedvezményes árú egyéni és csoportos bérlet is vásárolható a fesztivál honlapján történő előzetes akkreditációval. Az egyes előadásokra a jegyár 600 forint, amit a helyszínen lehet megváltani.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.