Mintegy 1700 program a Múzeumok Őszi Fesztiválján

Országszerte több mint 150 múzeumban mintegy 1700 programmal, köztük színes múzeumpedagógia foglalkozásokkal, ismeretterjesztő túrákkal és szakmai eseményekkel várja az érdeklődőket a 11. Múzeumok Őszi Fesztiválja szeptember 26. és november 13. között.

 

A programok idén tízféle tematikába szerveződnek – mondta el Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár csütörtökön Budapesten. Hangsúlyozta azt is, hogy a 2006-ban indult, tavaly már 160 ezer látogatót vonzó fesztivál vitathatatlanul a legfontosabb nagy múzeumi rendezvények sorába illeszkedik.

Krucsainé Herter Anikó a sajtótájékoztatón kiemelte a csaknem 100 programot felsorakoztató, Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk elnevezésű tematikát, amelynek részeként a múzeumok a helyi természeti, építészeti és kulturális értékeket bemutató gyalogos vagy kerékpáros túrákat szerveznek a helyi közösségekkel, önkormányzatokkal közösen. Mindez egybevág az idei fesztivál egyik fontos célkitűzésével, amely szerint szeretnének új múzeumbaráti köröket létrehozni, erősíteni a kapcsolatokat a múzeumi intézmények és a lakosság között.

A 2016-os Múzeumok Őszi Fesztiválja jelmondata “a legnagyobb magyarra”, Széchenyi Istvánra emlékezve az Építs hidat – Híd, ami összeköt! lesz – mondta el Krucsainé Herter Anikó, aki hozzátette azt is, hogy 2006 óta a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) összesen 180 millió forinttal támogatta a fesztivált.

Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy ma sokat hallani a hallgatói terhek csökkentésének igényéről, azonban a kérdést nem szabad csupán az óraszámok felől megközelíteni, a minőségi oldalt szem előtt tartva a múzeumok által kínált értékes, a gyerekek számára személyes élményt kínáló programok is fontos szerepet játszhatnak.

Cseri Miklós, a fesztivált szervező Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója a programokat ismertetve kiemelte az őszi szünetet töltő diákok és családjuk számára közös élményeket kínáló Ősz(i)re hangolunk elnevezésű új tematikát. A szakmai programokról szólva megemlítette a szeptember 26-i budapesti Országos Múzeumpedagógiai Évnyitót, ahol átadják az intézmények munkáját elismerő Múzeumpedagógiai Nívódíjakat és a szakembereket kitüntető Kiváló Múzeumpedagógus Díjat is.

November 3-án és 4-én a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezik meg a 8. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát, itt a magyar társadalmat terhelő, kibeszéletlen 20. századi történelmi traumák feloldásához hozzásegítő lehetséges múzeumi módszerekről fognak tanácskozni – fűzte hozzá Cseri Miklós.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja értékes családi programokat nyújtva segíti a belföldi turizmust – hangsúlyozta az eseményen Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója, Mártonné Máthé Kinga. Elmondta: évente 25 millió kereskedelmi vendégéjszakát regisztrálnak Magyarországon, ennek felét adja a belföldi turizmus. A belföldi vendégéjszakákat a nyári mellett jelentős részben a téli, tavaszi és őszi oktatási szünetekben töltik el.

Hozzátette: az ügynökség idén is a www.itthon.hu internetes oldalon közzétett 80 kedvezményes szálláslehetőséggel várja a fesztivál vidéki helyszíneire látogatókat.

A fesztivál médiatámogatója a közmédia M5 kulturális és oktatási csatornája, amely az esti kulturális híradókban, a Hétvégi belépő és a gyerekeknek szóló Ismerd meg! című szórakoztató műsorokban is foglalkozik a rendezvénysorozattal – mondta el a csatorna igazgatója, Dér Ágnes.

A fesztivál teljes programkínálata elérhető a www.oszifesztival.hu oldalon, valamint a rendezvénysorozat saját, Event@Hand MOF elnevezésű ingyenes okostelefonos alkalmazásán keresztül is.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.