S&P-felminősítés – Londoni elemzők: novemberben teljessé válhat a befektetési ajánlású besorolás

Londoni pénzügyi elemzők szerint novemberben teljes körűvé válhat Magyarország befektetési ajánlású államadós-osztályzata, mert várhatóan akkor a Moody’s Investors Service is visszaemeli a magyar szuverén besorolást ebbe a kategóriába, és ez több százmilliárd forint új befektetési forrást nyit meg a magyar állampapírpiac számára.

 

A Moody’s november 4-én vizsgálja a magyar államadós-besorolást. Ez a hitelminősítő jelenleg “Ba1” szinten – egy fokozattal a befektetési ajánlású sáv alatt – tartja nyilván Magyarországot, de az osztályzatra tavaly november óta felminősítést valószínűsítő pozitív kilátás van érvényben.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a további minősítési esélyeket latolgató tanulmányukban közölték: várakozásuk szerint a Fitch Ratings májusi és a Standard & Poor’s múlt heti magyar felminősítése után novemberben a Moody’s is hasonló döntést hoz.

A felminősítések lehetséges állampapír-befektetési következményeit taglalva a Morgan Stanley londoni elemzői kiemelték, hogy a befektetési ajánlású eszközökre szakosodott intézményi befektetők által követett három fő globális kötvényindex a WGBI, a GBI-EM Global Diversified index és a Global Aggregate Index.

A WGBI magasra helyezte a lécet: ahhoz, hogy egy szuverén adós bekerülhessen ebbe az indexbe, a Standard & Poor’s részéről “A mínusz”, a Moody’s részéről ugyanennek megfelelő “A3” besorolás, valamint legalább 50 milliárd dollárnyi piacon lévő kötvénytömeg szükséges, tehát a magyar állampapírok egyelőre ezt a kritériumrendszert nem teljesítik.

A Morgan Stanley elemzői szerint a GBI-EM Global Diversified indexcsoport befektetési ajánlású papírokra szakosodott alindexe (IG Sub) mindhárom nagy hitelminősítő részéről befektetési besorolást igényel. Ha tehát a Moody’s novemberben a másik két hitelminősítőhöz hasonlóan visszaemeli a magyar szuverén besorolást ebbe a kategóriába, akkor Magyarország januártól helyet kap a GBI-EM GD IG sub-indexben, a Morgan Stanley elemzőinek becslése szerint 7,5 százalékos súllyal.

A ház számításai szerint ez 180 millió dollár – 50 milliárd forint – befektetői keresletet generálhat a magyar állampapírpiacon.

A Global Aggregate Index a három hitelminősítő közül kettőtől vár el befektetési ajánlású besorolást, vagyis ezt a kritériumot Magyarország már most teljesíti.

A Morgan Stanley elemzői szerint a korábbi tapasztalatok arra vallanak, hogy az éves felülvizsgálati eljárás októberben kezdődhet, és a magyar állampapírok jövő áprilistól kerülhetnek be ebbe az indexbe, hozzávetőleg 0,08 százalékos súllyal.

A Global Aggregate Indexet követő alapokban kezelt befektetői tőkeállomány pontosan nem ismert, de a Morgan Stanley becslése szerint 2-3 ezer milliárd dollár környékén lehet. A ház úgy számol, hogy ha Magyarország bekerül ebbe az indexbe, az 0,4-0,6 milliárd dollár – 110-170 milliárd forint, vagyis mediánértéken 140 milliárd forint – potenciális beáramlást jelenthet a magyar állampapírpiacra.

Így tehát összességében a magyar felminősítések 200 milliárd forint körüli új portfolió-befektetést mozgósíthatnak a magyar szuverén befektetési eszközök számára, de ez várhatóan 6-12 hónapra eloszlik, és ez korlátozhatja a tényleges hatásokat – jósolták a Morgan Stanley londoni elemzői.

Egy másik nagy londoni elemzőház, a Capital Economics közgazdászai azt emelték ki a magyar felminősítések várható piaci hatásairól összeállított tanulmányukban, hogy a piacok Magyarországot már évek óta jobb kockázati árazásokkal tartják nyilván, mint amilyenek az eddigi magyar szuverén besorolásokból következhettek volna, éppen ezért például a magyar szuverén dollárkötvények jelentősebb erősödése már lezajlott.

A Capital Economics londoni elemzői kimutatták, hogy a JP Morgan Hungary EMBI Global index hozamfelára az irányadó amerikai kincstárjegyhez mérve 17 bázisponttal szűkült a Standard & Poor’s által múlt héten bejelentett felminősítés óta, miközben más feltörekvő piaci dollárkötvények hozamfelára stabil maradt.

Az EMBI Global indexben szereplő magyar dollárkötvények hozamfelára azonban 2012 eleje óta már 600 bázisponttal csökkent, és alacsonyabban jár azoknál a hozamszinteknél, amelyeket az eddigi magyar besorolásokhoz hasonló hitelminősítői osztályzatokra a piac általában elvár. Az utóbbi két évben a magyar dollárkötvények hozama már a befektetési ajánlású feltörekvő piaci papírokénak felelt meg – hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.

A ház az egész térségben a helyi fizetőeszközök erősödését várja a következő években, elsősorban az erőteljes fizetésimérleg-pozíciók miatt. A Capital Economics 2017 végére 305, 2018 végére 300 forintos euróárfolyamot valószínűsít.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.