Tisztelgés a magyar dráma és a magyar írók előtt a Vígben

Bartis Attila, Bereményi Géza, Békés Pál, Dragomán György, Esterházy Péter, Fejes Endre, Grecsó Krisztián, Kapás Dezső, Krasznahorkai László, Márai Sándor, Molnár Ferenc, Nádas Péter, Spiró György, Szepes Mária, Térey János. A Vígszínház ezen a héten a magyar dráma és a magyar írók előtt tiszteleg weboldalán is, szeptember 25-án pedig Esterházy Péter Mercedes Benz című drámájának felolvasószínházi bemutatóját tartják a Pestiben, Hegedűs D. Géza rendezésében.

 

 

A Vígszínház társulata idén is a magyar drámát ünnepeli a Pesti Színházban! Esterházy Péter Mercedes Benz című művét mutatják be felolvasószínházi előadásban Hegedűs D. Géza rendezésében. A Kossuth-díjas író utolsó darabjának, ennek az évszázados családi krónikának hol tragikus, hol távolságtartóan ironikus történetepizódjai és legendás alakjai elevenednek meg ebben a különleges színpadi játékban, miközben újra és újra felhangzik az Úr kedvenc, erőt adó énekszáma, Janis Joplin híres dala, a Mercedes Benz. Közreműködik: Kern András, Eszenyi Enikő, Kútvölgyi Erzsébet,
Lukács Sándor, Hegedűs D. Géza, Fesztbaum Béla, Tahi Tóth László, Csapó Attila, a dramaturg Radnóti Zsuzsa.

A 19. század végén, 20. század elején nemcsak a korszerű színjátszás indult el a Vígszínház fali közül, hanem itt született a modern magyar polgári dráma is. Innen indult a világhír felé, a Vígszínház háziszerzőjeként Molnár Ferenc. Itt aratta sikereit a huszadik század elején Heltai Jenő, Bródy Sándor, Szomory Dezső, Lengyel Menyhért, Szép Ernő, majd a két háború között Hunyady Sándor. Herczeg Ferenc és Móricz Zsigmond is ünnepelt szerzője volt a színháznak.

A Várkonyi-érában a Vígszínház és Pesti Színház színpadán ismét otthonra lelt a modern európai és amerikai dráma, és a századelőhöz hasonlóan a hetvenes években ismét itt bontakozott ki a magyar dráma második aranykora Örkény István, Eörsi István, Szakonyi Károly, Csurka István, Gyurkovics Tibor, Székely János, Sütő András, majd a következő nemzedék: Nádas Péter, Bereményi Géza, Kornis Mihály, Spiró György, Esterházy Péter és később Kárpáti Péter, Hamvai Kornél műveivel.

A Vígszínház 121. évadának színlapjain olyan nagyszerű magyar írók szerepelnek, mint Bartis Attila, Bereményi Géza, Békés Pál, Dragomán György, Fejes Endre, Grecsó Krisztián, Kapás Dezső, Krasznahorkai László, Márai Sándor, Molnár Ferenc, Nádas Péter, Spiró György, Szepes Mária és Térey János.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.