Angolszász királyi palotára bukkantak brit régészek

Egy angolszász királyi palota nyomaira bukkantak brit régészek Anglia egyik legfontosabb angolszász régészeti lelőhelye közelében.

 

 

A szakemberek által kutatott térség a kelet-angliai Rendlesham, egykoron az angolszász Kelet-Angliai Királyság része, amely hat kilométerre fekszik Sutton Hoo-tól, ahol 1939-ben megtalálták a második legnagyobb nagy-britanniai angolszász kincset, a híres Sutton Hoo-i leletet.

Faye Minter, a projekt koordinátora elmondta, hogy a 23 méter hosszú 9 méter széles építmény egykoron királyi palota, vagy csarnok lehetett. Valószínűnek nevezte, hogy a térségben királyi sírokra is bukkannak.

Minter úgy vélte, hogy ugyanarról a palotáról van szó, amelyet egy 8. századi könyv írója, Venerable Bede megemlít az angol nép történetéről szóló művében, amelyben rendlaeshami királyi faluról ír.

A felfedezésről részletesen egy hétvégén tartandó konferencián számolnak be a szakemberek – olvasható a BBC News honlapján.
A régészek találtak mintegy négyezer leletet, köztük alaposan megmunkált fémtárgyakat, érméket, súlyokat, amelyek közül mintegy ezer angolszász eredetű. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.