Jelentkezz! – „Úton útfélen” közlekedésbiztonsági bábverseny

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága szervezésében megrendezésre kerülő ”Úton – útfélen” elnevezésű közlekedési és baleset-megelőzési témájú bábversenyhez.

 

 

A versengés évről évre egyre népszerűbbé vált az oktatási intézmények, a gyermekek és a pedagógusok körében is. Az elmúlt években az érdeklődők magas számára tekintettel már a szomszédos megyékből is fogadtunk versenyző bábcsoportokat. Elmondható, hogy aki megismerkedett a verseny tematikájával, a zsűri tagjaival – akik többnyire évről évre azonos személyek – a programban rejlő lehetőségekkel, a szervezők által biztosított műsorral „törzsversenyzővé” vált a bábversenyek sorában.

A verseny célja a gyermekbalesetek megelőzése. A rendezvényre való felkészülés alatt az óvodások és kisiskolások játékos formában ismerkedhetnek meg a közlekedés szabályaival, melyek elsajátítása már kisgyermekkorban igen fontos, hiszen életük folyamán állandóan közlekednek, gyalogosan, kerékpárral vagy utasként részt vesznek a közúti forgalomban. Az előadott darabok gyakorlása során a gyerekek megtanulnak egymással együttműködni, csapatban dolgozni.

A versenyre olyan óvodás és általános iskola alsó tagozatos gyermekekből álló csoportok jelentkezését várjuk, akik közlekedéssel kapcsolatos történetet, mesét adnak elő saját készítésű bábokkal.

Az évek tapasztalatai alapján kizárólag a bábelőadásokat tudjuk elfogadni a verseny során, mely lehet kesztyűbáb, alsó vagy felső marionett.

Nem minősül bábprodukciónak az óvodai játékokból összeállított eszközök mozgatása, a gyermekek jelmezbe öltöztetése és a színdarab előadás sem.

Évről-évre a fellépők nagy szeretettel és izgalommal készülnek, produkcióikkal mind a szervezőknek, mind a meghívott vendégeknek és a zsűritagoknak maradandó élményt okoznak.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén lévő közoktatási egységekből intézményenként csupán egy bábcsoport nevezhet, azonban a produkciókat előadó csoportok létszáma nem került korlátozásra.

A versenyre nevező bábcsoport név szerinti létszámát és a kísérők nevét, elérhetőségét a jelentkezési lapon kérjük feltüntetni.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján idei évben is különválasztjuk az óvodások és az iskolás korosztály versenyét. Először az óvodások, majd az iskolások mutatkozhatnak be bábprodukciójukkal.

A csoportok fellépései között rendelkezésre álló rövid időközökben szabályismeretre épülő, rövid KRESZ vetélkedőt tartunk kérdés – felelet formában és a helyes válaszokat díjazzuk.

Az előadások időtartama: maximum 10 perc (Az időtúllépés pontlevonással jár, melyet szigorúan ellenőrzünk.)

 

Értékelési szempontok:

Színházművészeti szempont alapján:

Bábok, segédeszközök, díszlet kidolgozottsága (saját készítésű vagy készen vásárolt eszközök),

Előadásmód (az előadó bábozó a cselekmény egy-egy mozzanatának ábrázolása),

Játékmód (az előadás azon módja, ahogyan az előadók együttesen a darabot játsszák, egységes mivolta az előadásnak),

A történet kidolgozottsága (a cselekmény kezdetétől a végéig, hogyan épül fel a történet)

Színpadkép összhatása,

A darab logikai felépítése, kreativitás,

Nyelvezet, szövegismeret, vizuális (díszlet, kellékek), akusztikai (zene, hanghatások) jelek.

 

Pedagógiai szempont alapján:

Milyen nevelő hatással bír a közönségre.

Milyen játékosan, az életkori sajátosságoknak megfelelően dolgozták fel a témát.

Az együttműködés színvonala, mennyire valósult meg az előadó gyermekek között.

 

Közlekedési szabályismeretek alapján:

A közlekedési szabályok érvényesülése a műben.

A KRESZ ismerete a gyermekek életkori sajátosságainak megfelelően.

Szakkifejezések idegenszavak használata.

 

Díjazás:

A kategóriánként az I-III. helyezett csoport értékes díjakat kap, továbbá minden csapat számára különdíjakat osztunk ki.

 

A verseny során kizárólag a bábprodukciókat tudjuk értékelni.

Felhívjuk a felkészítő pedagógusok figyelmét, hogy törekedjenek elhatárolódni azoktól az elképzelésektől, amely szerint egy korábban elkészített/felvett és a rendezvény során levetített „videót” mutatnak be. Nevezni csak a korábbi versenyeken még be nem mutatott darabokkal lehet. A darabban törekedjenek egy-egy szituáció vagy közlekedési szabály részletesebb bemutatására, mintsem minden témát érintő előadásra.

 

A verseny helyszíne:

Rendőrségi Igazgatási Központ, Auditórium

1139 Budapest, Teve utca 4-6. szám

 

Időpontja:

2016. november 17. (csütörtök) 9.30 és 16.00 óra között

(érkezés és regisztráció 08:30 – 09:15 óra között)

 

Az óvodások előadásaival kezdődik a program, az iskolások kezdési időpontja a résztvevők létszámától függően módosulhat, részletes programot ezért a nevezések beérkezése után küldünk a jelentkezők részére.

A versenyre való jelentkezés jelen szabályzat elfogadását jelenti, a nevezési lapokat 2016. november 1-ig a PacsutaA@pest.police.hu elektronikus levélcímre kell megküldeni.

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.