A NASA leleplezte az orosz vérfolyó titkát

Az oroszországi Norilszk nevű sarkvidéki város melletti folyó, amely a közelmúltban titokzatos vörös színével került a címoldalakra, a NASA műholdjainak felvételei szerint korábban többször is megváltoztatta a színét.

Az eílváltozást a műholdak kimutatták 2015. júliusában, 2014.júliusában, 2013. augusztusában, 1998 júliusában és 1997. szeptemberében is – írja az atv.hu.

Ennek alapján a kutatók nem tartják “szokatlannak” a viz színének megváltozását. A földi jelentéseket és a kutatók megjegyzéseit kombinálva, a világűrből készített képek azt mutatják, hogy ezek a vízi utak az elmúlt évtizedekben többször is megváltoztatták a sznüket – szögezi le a NASA földi obszervatóriumának sajtóközleménye.

Mi több, Gareth Reesknek, a Cambridge-i Egyetem kutatójának elmondása szerint az 1990-es évek közepén ő a saját szemével látta, hogy vörös víz folyik a mederben. A Daldykan folyó elszíneződése mögötti rejtély még megoldásra vár, mert a jelenséget leíró elméletek nem kielégítőek. Az egyik feltételezés szerint a norilszki nikkel üzemnek is köze lehet az elszineződéshez.

Bár a gyár kezdetben tagadta a drámai színváltozás miatti felelősségét, végül elismerték: szeptember 12-én valóban előfordult, hogy véletlenül idegen anyagot juttattak a folyóvízbe. A cég a régi csővezetékét cserélte újra, az üledéket pedig egy ideiglenes tározóba ömlesztette, de nem vette figyelembe a nagy esőzés lehetőségét. “Halakra és emberekre nem veszélyes” – fogalmaztak. A nikkelüzem vállalta a károkozás nyomán szennyeződütt talaj cseréjét és megtisztítását.

A szibériai Norilszk olyan területen helyezkedik el, ahol a felszín alatti fémek nagy bősége található, s emiatt a világ egyik legszennyezettebb városának számít. Egy 2008-ban megjelent eurázsiai talajtani tanulmány szerint a városra magas nehézfém-koncentráció, a fák hiánya és a szerves anyagok elásványosodása jellemző.

 

ma.hu

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.