Ingyenes önvédelmi tanfolyam Budaörsön!

(Budaörs, 2016. szeptember 14. – Budaörsi Infó) Régen Kínában teljesen elfogadott és szükségszerű volt, hogy az emberek tudjanak puszta kézzel harcolni, mert a fegyverviselés tiltott volt. A fiúgyermekeket kötelezték is a harcművészet elsajátítására. Napjainkban már nem veszik olyan  komolyan a küzdelmet és az önvédelmet a szülők. Viszont rengeteg olyan esetről lehet hallani, hogy egy nőt vagy egy férfit megtámadtak fényes nappal az utcán. Budaörsön most bárkinek lehetőség nyílik arra, hogy ingyen megtanulja az alapfogásokat ahhoz, hogy meg tudja védeni magát. Részletek a cikkben.

 

 

Kapitány András, kettes mester fokozatú Wing Tsun kung-fu mester és sportedző egy hónapos ingyenes önvédelmi tanfolyamot indított Budaörsön.

A Wing Tsun jellegét tekintve lágy stílus, nem az erő erő ellen elvét használja, hanem az erő elvezetését, továbbengedését.

A támadásokat nem blokkolja, hanem elvezeti. A Wing Tsun összes technikájának ez a jellemzője. Ebből kifolyólag egy Wing Tsun küzdő sokkal erősebb ellenfelével is eséllyel szállhat harcba, erőt ad a gyengébbeknek. Egy alap erőnlét természetesen kell, amit az edzések folyamán megszerez a gyakorló, de nem szükséges extra izomzat.

 

onvedelmi_tanfolyam-6

 

onvedelmi_tanfolyam-5

 

Kapitány András a Budaörsi Infónak elmondta, hogy még lehet jelentkezni a tanfolyamra, hisz szeptember 30-ig minden héten két alkalommal, kedden és csütörtökön 18 órától tart órát a Hermann Ottó Általános Iskola harmadik emeletén.

„Hat éves kortól nyolcvan éves korig várunk jelentkezőket, férfiakat és nőket egyaránt, hisz a Wing Tsun egy olyan harci rendszer, amit bárki könnyen elsajátíthat. A legidősebb tanulónk 82 éves a legfiatalabb pedig nyolc, és könnyen felzárkóznak egymáshoz.”

 

onvedelmi_tanfolyam-2

onvedelmi_tanfolyam-3

 

Mi az, amit meg tudnak tanulni a jelentkezők az egy hónapos tanfolyam alatt?

„Az alapvető önvédelmi technikákat tanítjuk, hogy hogyan kell reagálni különböző irányokból érkező támadásokra, milyen technikákkal szabadulhat lefogásokból, ütések elleni védekezéseket és visszatámadásokat.”

 

onvedelmi_tanfolyam-1

 

A gyerekeknek miért ajánlanád, hogy kipróbálják ezt a sportot?

„A mozgáskoordinációt is javítja. Sok gyereket látok hat-hét éves korban, hogy nem tudják egymástól függetlenül mozgatni kezüket és lábukat, emellett alap egyensúly problémákkal is küzdenek. Ezek a gyakorlatok, amiket itt csinálunk összehangolják a két agyféltekét.

Mindezek mellett könnyen tanulható, egyszerű, rövid, célirányos és hatásos rendszer, sok hadseregben is használják.

 

onvedelmi_tanfolyam-8

 

A tanfolyam résztvevői elmondták, hogy azért jelentkeztek a tanfolyamra, mert mára már annyit változott a világ, hogy szinte mindenkinek fel kell arra készülni, ha támadás éri.

Az egyik tanuló elmondása szerint, azért szereti ezt a sportot, mert lát benne logikát és az önbizalma is nőtt azóta, amióta jár az edzésekre.

 

Aki szeretné jól érezni magát vagy csak egy kis önbizalomra van szüksége, az bátran jelentkezzen az ingyenes önvédelmi tanfolyamra Kapitány Andrásnál az info@wtbudaors.hu e-mail címen.

Elérhetőségek:

www.wtbudaors.hu

www.facebook.com\wtbudaors

 

onvedelmi_tanfolyam-7

 

onvedelmi_tanfolyam-4

 

 

A Wing Tsunról bővebben:

A Wing Tsun eredete a XVII. századba, a Shaolin kolostorba vezethető vissza. A Shaolin kolostort ebben az időben árulás segítségével lerombolták.

A megmaradt papok szétszóródtak. A túlélők között volt a kolostor egyetlen apácája, Ng Mui is. Ng Mui nő létére korának egyik legnagyobb kung fu mestere volt.

A támadás után a Fehér Daru kolostorba menekült a Tai-Leung hegységbe. Ott megismerkedett egy helyi kereskedővel, akinél gyakran vásárolt. A kereskedőnek volt egy Yim Wing Tsun nevű lánya, aki eljegyezte magát Leung Bok Chau-val.

Azonban a lány szépsége felkeltette egy helyi bűnöző érdeklődését, aki erőszakkal akarta őt feleségül venni, és aki maga is járatos volt a harci művészetekben. Ng Mui-nak tudomására jutott a dolog, és felajánlotta Yim Wing Tsun-nak, hogy megtanítja őt a kung fu-ra.

Ezért Wing Tsun éjjel-nappal kung fu-t tanult, majd kihívta küzdelemre a bűnözőt, és harcban legyőzte.
Később Yim Wing Tsun-ról kapta a nevét a Wing Tsun kung fu. Miután férjhez ment, Yim Wing Tsun megtanította férjének is a kung fu-t, aki tudását átadta Leung Lan Kwai-nak. Ő Wong Wah Bo-t, egy operatársulat tagját tanította meg művészetére. Az operatársulat egy hajón utazott, amit Vörös Bárkának neveztek a kínaiak. Wong a Vörös Bárkán együtt dolgozott Leung Yee Tai-al. A hajón volt egy a kolostorból menekült mester, Chi Shin mester.

Ő a hosszúrúdnak volt a mestere, és megtanította Leung Yee Tai-t a hosszúrúd technikára. Wong Wah Bo és Leung Yee Tai közeli ismeretségben voltak egymással és kicserélték tudásukat. A Wing Tsun elméletének megfelelően átalakult a hosszúrúd technika, ami így került be a Wing Tsun rendszerbe. Leung Yee Tai átadta kung fu tudását Leung Jan-nak, aki ismert orvos volt. Ő megismerte a Wing Tsun minden titkát. Legyőzhetetlen harcos volt, számtalan kihívást kapott, de senki nem tudta legyőzni.

Őt nevezték a Wing Tsun királyának. Leung Jan-nak volt két fia, Leung Tsun, és Leung Bik. Ők is megtanulták apjuktól a kung fu művészetét. Leung Jan gyógyszertára mellett volt egy pénzváltó, Chan Wan Shun irodája. Ő is megtanulta a Wing Tsun-t, azonban a legmagasabb technikákat nem tudta, mert Leung Jan azokat csak a fiainak tanította meg. Azért történt ez így, mert Leung Jan nem akarta, hogy a fiait egy idegen legyőzhesse. Yip Man nagymester először Chan Wan Shun-tól tanult Wing Tsun-t. Chan Wan Shun-nak tizenhat tanítványa volt, Yip Man volt a legfiatalabb, és egyben utolsó tanítványa.

Később Yip Man találkozott Leung Jan egyik fiával, Leung Bik-kel, akitől megtanulta a Wing Tsun azon részeit, amit Chan Wan Shun-tól nem tudott. Tehát Yip Man a Wing Tsun teljes tudását birtokolta. Leung Ting nagymester Yip Man nagymestertől tanult, ő volt Yip Man utolsó tanítványa, majd Yip Man 1972-ben bekövetkezett halála után ő lett a Wing Tsun Kung Fu rendszer örököse.

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.