Az állatorvos segít – Kell-e a kutyáknak fogat mosni?

(Budaörs, 2016. szeptember 12. – Budaörsi Infó) Az állatorvos segít cikksorozatunk tovább folytatódik. Szeptemberi témánk a fogápolás és száj higiénia. Szaniszló Ferenc, budaörsi állatorvost kérdeztük.

 

A modern tápokkal etetett ebek ellenállóbbak, életminőségük jobb, élettartamuk hosszabb lesz. Egy dolgot nem sikerült azonban megfelelően teljesíteni, a táplálék természetszerűségét. A természetben a ragadozók igencsak rá vannak kényszerülve fogaik intenzív használatára. Harapnak, marcangolnak, rágnak, tépnek és ez a kemény munka bizony megfelelően karbantartja fogaikat.

Ez az amit a háziasítás többé-kevésbé háttérbe szorított. Az emberi fogyasztásra szánt, konyhakész táplálékok, vagy a zselésített konzervételek, de még a száraz granulátumok sem kényszerítik a kutyákat intenzív rágásra. Ezért aztán a fogaikon felhalmozódik a lepedék, amit az intenzív, kemény rágás nem távolít el.

Ebből erednek a fő bajok. A fogakra tapadt lepedék és az így között kialakul egy táptalaj a különféle gyulladást okozó baktériumok számára, és ha ezek itt tartósan elszaporodnak, akkor betörnek az így mellett a fogágyba, majd a foggyökérhez és okozzák a fogak kilazulását, majd teljes elhalásukat és kihullásukat. Ezt nevezik a – humán fogorvoslásból is ismert – fogágy-betegségnek.

Amellett, hogy a mozgó fogak nem alkalmasak a rágásra és fájnak is, a kutyának rendkívül kellemetlen  szájszaga lesz.

 

kutya_csoki

 

 

Mégis, mivel tudjuk késleltetni, vagy megelőzni a fogak idő előtti kihullását?

“A fogágy-betegség kifejlődésében nagy szerep jut még a fogkőképződésnek is. A fogkő elsősorban a nyálból válik ki a fogakra, és a nem megfelelő koptató rágás miatt vastag rétegben rakódhat a fognyakra. Ezzel súlyosbítván az előbb említett folyamatot.

Ezért a védekezés több síkon folyhat. Először is érdemes kutyánknak időnként valami nehezen elrághatót adni. Ez lehet pl. egy nagy marhalábszárcsont, amit nagy műgonddal fog szétfarigcsálni, ezáltal fogait tisztítja a fogköveket súrolja.

Persze erre is kitaláltak már mesterségesen keményre préselt ún. műcsontokat vagy fogkő elleni rágókákat, amik szintén megfelelő hatásúak. Persze ez minden bizonnyal kevés lesz az üdvösséghez, ezért az időközben keletkező fogköveket rendszeresen el kell távolíttatni egy állatorvosi rendelőben.

Ma már igen korszerű ultrahangos berendezések állnak rendelkezésre, melyek kíméletesen és alaposan megtisztítják a fogkőtől a fogakat. És nem rémhír, vagy hírlapi kacsa a fogmosás! Bizony kutyáknak is lehet fogkeféjük és fogkrémük (alig habzik, ízesített), amivel lehet segíteni a fogak tisztulását. Természetesen ez csak  a kölyökkorban rászoktatott ebeknél kivitelezhető és heti kétszer elegendő elvégezni.”

 

Az embereknél a leggyakoribb fogbetegség a fogszuvasodás. Kutyáknál is előfordulhat ez?

“Kutyáknál a caries rendkívül ritka, mert a nyáluk vegyhatása enyhén lúgos – ellentétben az emberével, ami savas – és a szuvasodást okozó baktériumok így nem tudnak megélni a kutyák szájában.”

 

mano_kutya

 

Milyen egyéb fogbetegségekre hívná még fel a figyelmet?

“Köztudott, hogy a kutyáknak is kölyök korban először  szemfogaik vannak, majd 6-7 hónapos korra ezeket leváltják maradó fogakra. Na ez váltás nem mindig zökkenőmentes.

Igen gyakori, hogy a tejszemfogak nem esnek ki, hanem mellettük megjelenik a maradó szemfog és így egymáshoz szorosan hozzásimulva dupla szemfogak láthatók.

Ez amellett, hogy nem valami esztétikus, a maradó fog számára egy időzített bomba, mivel a tejfog kimozdítja a helyes növekedési irányából és vele szoros kapcsolatot létesítve a szemfogak idő előtti pusztulását okozza. Mivel a falat megragadásához igencsak szükség van a szemfogakra, ezeket a nem kihulló tejfogakat mielőbb el kell távolítani.  A másik gyakori dolog a fogak túlkopása.

Ezt a rendszeresen kavicsot rágó kutyáknál észleljük, ami a fogak koronájának teljes eltűnéséhez és a fogcsatorna teljes megnyílásához vezethet. Ezért semmiképpen ne engedjük, hogy kutyánk rászokjon erre a rendellenes viselkedésre.”

 

Milyen tünetek alapján gondoljunk arra, hogy kutyánknak fogproblémája van, ami állatorvosi kezelést igényel?

“A gondos gazdi, hamar észreveszi, hogy a kutyája fogai barnulni kezdenek, netán bűzössé válik a lehelet, az ebnek szájszaga lesz. A másik figyelemfelkeltő jel, hogy a fájdalmas fog miatt az állat kiejti a falatot a szájából, vagy nehezen rágja, forgatja, néha még nyüszít, sír is kínjában. 

Ilyenkor mindenképpen mutassuk meg szakembernek, mert a fájdalom ugyanúgy érinti őket, mint minket embereket. Összességében elmondható, hogy 6-8 éves kor fölött évente legalább egyszer vizsgáltassuk meg kedvenceink fogait, mert így a bajokat megelőzhetjük.”

 

kutyabarat_egyesulet3s

 

Ha különböző tüneteket tapasztal a háziállatán, forduljon orvoshoz!

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.