Az albán pékségek után nyakunkon a balkáni fagyimaffia is

(Budaörs, 2016. szeptember 11. – Budaörsi Infó) Magyarországon legtöbbször egy nemzetiségi szóhoz értelemtöbblet és szókapcsolat társul, de ez nem hungarikum… Angol- és japánkert, lengyel piac, török fürdő, rác ponty, cigány meggy, csak hogy néhányat említsünk. A piréz és a migráncs viszonylag újkeletű, nemzetiségen felüli szavak, amelyek a kortárs magyar néplélek egyedi termékei.

 

Pár évvel ezelőtt pedig megjelent a köznyelven az albán jelző is bizonyos vállalkozási formákra. Az ún. albán pékségek évek óta fejtörést okoznak a sütőiparnak és az adóhatóságoknak és ugyanez az üzletpolitika beférkőzött idén a cukrásziparba is, mint albán fagylaltozó. Mik a közös metszéspontok az ilyen céghálókban és egyéni vállalkozásokban azon kívül, hogy tulajdonosi háttere és a termelő alkalmazottai kizárólag balkáni (albán, macedón), tehát az EU-n kívüli származásúak?

Erről a jelenségről eddig leközölt sajtóértesülésekből és hivatalos állásfoglalásokból a következők körvonalazódnak ki: be nem jelentett alkalmazottak, igazolatlan eredetű árukészlet, adótartozás, a szakmai és jogszabályi előírásokat semmibe vevéséből származó jelentős versenyelőny. Mindezt tetőzi a magyar lakosság legérzékenyebb pontjának (pénztárca) érzéki simogatása is, a termék ár/érték arányának látványos túlmutatása a hagyományos konkurenciával szemben.

Több, mint biztos, hogy a kedves olvasó is találkozott már olyan fagylaltozóval ezen a nyáron, ahol a megszokott kézműves fagylalthoz képest látványosan nagyobb adagot mérnek, kevesebb pénzért, mint a nívósabb helyeken. Persze az ízéről ne is essék szó, hiszen a ’többet kevesebbért’ helyzetben ez számít legkevésbé az átlag lakosság körében. A csodajellege hamar elvész, mikor a témát kifiléző sajtóból értesülünk róla, mennyire nem azt vesszük magunkhoz, amire gondolunk. A fagylalt esetében a helyzet az, hogy nem áll másból az oriási gombóc, mint festékből, mesterséges aromából, ezen felül savó és sovány tejpor, minimális természetes alapanyag, és a sokszoros mértékben belekevert stabilizátor és emulgátorok miatt hallatlanul sok megkötött levegő. A pékárúkkal kevesebb a minőségi gond, bár hiába a széles termékkínálat, ízlelés alapján láthatóan egyazon tésztából készülnek.

Panaszra nem lehet ok, mert mindenki a saját kárán tanul. A magyar sütő- és cukrászipar önreflexiót tartva végre megtalálhatja azokat a szakmai és jogi réseket, amelyekre eddig nem figyeltek és ezek kihasználásával benyomult egy nem annyira etikus, de találékony üzletpolitika. A többi a törvényhozókon múlik, hogyan kívánják szabályosabbá és így tisztességesebbé tenni az üzletágakat, minél kevesebb kiskapuval. A drasztikus helyzet megoldása lassan halad, talán még néhány ipart le kell nyelnie az albán kétfejű sasnak, hogy a szabályozási folyamat felgyorsuljon. A fogyasztónak addig is résen kell lennie és tudatosan vásárolnia, hiszen nem minden arany, ami fénylik.

 

A fotón két gombóc fagylalt 170Ft/gombóc áron egy pesti közlekedési csomópontnál

A fotón két gombóc fagylalt 170Ft/gombóc áron egy pesti közlekedési csomópontnál

 

(Budaörsi Infó / Mendemondász).

 

 

A témában további részletek:

http://www.igenelet.hu/cikkek/alban-cipo-alban-fagyi–alban-gagyi-ez-a-baj-az-alban-jelenseggel

http://mno.hu/magyar_nemzet_gazdasagi_hirei/trukkok-a-kenyersutes-korul-1270526

http://hirtv.hu/sorolo/alban-pekseg-1304835

http://valasz.hu/itthon/egy-alban-szazat-csinal-70057

http://www.sutoipariegyesules.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1436:tenyek-a-magyarorszagi-alban-peksegekrl&catid=9:hirek-esemenyek&Itemid=34

http://hvg.hu/kkv/20140725_alban_pekek

http://www.penzcentrum.hu/vasarlas/ezzel_etet_az_alban_fagyimaffia.1049672.html

http://www.penzcentrum.hu/vasarlas/pofatlansag_ezzel_huz_csobe_az_alban_fagyimaffia.1050971.html

http://vaol.hu/szombathely/szombathelyen-is-itt-a-fagyimaffia-megkostoltuk-mit-kinalnak-1771227

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.