Nyugdíjasként így lehet olcsón beutazni Európát!

Akik szeretnek utazni, kihasználhatják ezeket az Európai kedvezményeket.

 

 

A legtöbb nyugdíjas nem tudja milyen kedvezményeket vehetne igénybe, ezért utánanéztünk.

Belföldön a 65 év feletti utasok korlátlanul és díjmentesen utazhatnak. A kivételt az IC-k és a gyorsvonatok jelentenek a vasútnál, mert ezekre pótjegyet kell váltani. Az InterCity vonaton pót- és/vagy helyjegy váltása kötelező, gyorsvonaton gyorsvonati pótjegyet kell venni.

Azzal viszont kevesen vannak tisztában, hogy nemzetközi viszonylatban milyen kedvezményekkel utazhatnak az idősek, például vonattal. A belföldi kedvezmények nemzetközi utazáshoz nem használhatók fel. A nemzetközi vasúti kedvezményeket az érintett vasutak biztosítják.

A MÁV Európai vagy nyugat-európai körutazáshoz, az InterRail bérletet ajánlja, ahol a kedvezmények korhoz kötöttek. Ez Európa 30 országában érvényes Portugáliától Lengyelországig, Norvégiától Törökországig. Használatával korlátlanul utazhatnak az utasok az államok vasúti hálózatán, és egyes magánvasutak vonalain az érvénytartam alatt, illetve a választott napokon, míg más magánvasutakon a bérlet felmutatásával akár féláron is váltható menetjegy. Helyfoglalás-köteles vonatra azonban a bérlettulajdonosoknak is meg kell váltani a helyjegyet.

Ezen kívül ingyenesen vagy kedvezményesen utazhatnak bizonyos buszokon, hajókon, és a szállás árakból, múzeumbelépők árából is lefaraghatnak. Az InterRail bérlet ára a napok számától és a szezontól függően időseknek másodosztályon 200 és 600 euró között van, de az egyes országokban is vannak még különböző kedvezményes konstrukciók.

 

 

Nyugdíjas vonatkedvezmények néhány európai vasúton

 

Belgium

65 év fölött kínálnak a nyugdíjasoknak nagy kedvezményt vagy ingyenes vasúti utazást. A jegyek például csak 6 euróba kerülnek ha hétköznap délelőtt 9 óra után utazik valaki. Iskolaidőben ez a kedvezmény a hétvégékre is vonatkozik. A jegy másodosztályú retúrjegy, és Belgium bármely állomására megvehető. Néhány határ melletti állomásra a kedvezmények nem érvényesek. A kedvezmény érvénytelen a tanítási és munka szüneti napokon valamint a nyári hétvégéken.

 

Franciaország

60 év felett 60 euróért kínál Senior + Railcard nyugdíjas kártyát. Ez a TGV nappali és néhány éjjeli Intercitéj járataira 50 százalékos kedvezményt, minden más esetben 25 százalékos engedményt ad. Kedvezményre jogosult mindaz, aki a RailPlus hálózat tagországaiba utazik. A vonatjegyet például mindössze 3 euróért lehet megvenni a 10 eurós alapár helyett. Découverte Senior szolgáltatásuk pedig csúcsforgalmi időszakokban ad 25 százalékos engedményt ad a TER és Intercité járatokra.

 

Németország

Ugyancsak 60 év fölött kínál kedvezményt a BahnCard 50-re, amit az idősek féláron, 130 euróéert vehetnek meg másodosztályra. A BahnCard 50 féláras kedvezményt kínál a vasúti alapárakra a RailPlus hálózat országaiba. Meg kell azonban nézni, hogy a BahnCard a megfelelő döntés-e, mert ha társasággal (1 vagy több kísérő) megy valaki, akkor az utazás dátumától függően a Happy-Weekend Tickets-szel jobban lehet járni.

 

Olaszország

A Carta d’Argentot kínálják a 60 év felettieknek. A kártya 30 euróba kerül – de a 75 év feletti utazóknak ingyenes – és 1 évig érvényes. 15 százalékot spórol meg a legtöbb olasz vasúti jegy árából és 10 százalék engedményt ad a couchette (másodosztályú alvófülke) jegyekre.
Érvényes a RailPlus rendszerben 25 százalékos kedvezménnyel a nemzetközi utazásokhoz is. A jegyet és a kártyát is meg kell mutatni a kalauznak. Vannak azonban bizonyos korlátozásai, amiknek célszerű utánajárni, a kártya beszerzése előtt.

 

Portugália

A CP (Companhia dos Caminhos de Ferro Portugueses) vasúti rendszere a 65 év fölöttieknek kínálja a Cartão Dourado kedvezményeket különböző típusú vonatokra, amibe a regionális, nemzetközi és a Coimbra Urban járatai is beletartoznak. Az általános kedvezmény 50 százalékos. Bizonyos korlátozások azonban itt is vannak.

 

Spanyolország

A RENFE vasúti rendszer kínálja 60 év felettieknek a Tarjeta Dorada-t (Arany Kártyát). Ezzel a kártyával 25-40 százalékkal olcsóbban lehet vonatjegyet venni, attól függően, hogy a hét melyik napján és milyen messzire utazik valaki. Hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön például 40 százalék az engedmény. Pénteken, szombaton és vasárnap pedig azokra a jegyekre amelyeket nem előrendeléssel és helyfoglalással vettek meg, 25 százalékos kedvezmény jár. A kártyát a RENFE állomásokon, jegyirodákban és utazási ügynökségeken keresztül lehet megvenni 6 euróért. Egy évig érvényes.

 

Anglia

Az angol Senior Railcard (Nyugdíjas Vasúti Kártya) 1/3-os árengedményt ad a másodosztályú és elsőosztályú vonatjegyek árából. 30 fontba kerül, 60 év felettiek vásárolhatják meg, és egy évre szól. A reggeli dugók idején azonban (hétfő és péntek között) Londonban és a délkeleti területeken nem érvényes. A brit vonatjegyárak elég magasak, ezért megéri előbb utánajárni a BritRail bérletnek is, ha valaki egyszerre több vonatutat kíván megtenni.

 

(Forrás: nyugdijasok.com)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.