Budaörsi triatlonosok Rióban elért eredményeinek értékelése

(Budarörs, 2016. szeptember 5. – Budaörsi Infó) A Rióban megrendezésre került Nyári olimpiai játékokon három budaörsi versenyző is képviselte, nem csak Magyarország, hanem a Budaörsi Triatlon Klub színeit is. Tóth Tamás augusztus 18-án, magyar idő szerint 16:00-kor, míg a nők: Vanek Margit és Kovács Zsófia 20-án 16:00-kor rajtoltak el a riói homokos tengerparton, a Copacabana-n. Az olimpiai táv 1500 m úszásból, 40 km kerékpározásból és 10 km futásból állt.

 

 

A Riói Olimpia triatlon versenyein részt vett magyar sportolók értékelése Vanek Gábortól:

Versenyzőink egy kétéves, igen megerőltető kvalifikációs időszak után, egy rövidebb olimpiai felkészülést végeztek és ezt követően érkeztek Rióba.

Teljesítményüket ennek megfelelően befolyásolta a megelőző kb. 2,5 év és ezen belül is döntően az utolsó 5-6 hónap verseny- és edzésprogramja. Összességében a válogatott teljesítményét nagyon jónak ítélhetjük. Az olimpiáról-olimpiára erősödő versengésben jól helytálltak, az eddigi legjobb kvalifikációs teljesítményt nyújtották. A második vonal stabil versenyzői voltak, egy-két kiemelkedő eredménnyel megerősítve pozíciójukat.

Különösen értékesnek tartom a négy olimpiai részvételi hely elérését annak figyelembevételével, hogy összesen öt fős Olimpiai Kerettel kezdtük a kvalifikációt. Rajtuk kívül nemzetközi szinten versenyző felnőtt triatlonos nem volt az országban.

 

Körülmények:

A kiutazás módja és időpontja megfelelő volt. Az Olimpiai faluban a szállás megfelelő, az étkezés közepes színvonalú volt. A különböző edzéshelyszínek és a triatlon versenypályája igen nagy távolságokra voltak. Nagy segítség volt, hogy a verseny előtt két napot a tengerparton, a verseny helyszínén levő szállodában tölthettek a lányok.

Homokos tengerparton viszonylag hosszú befutásos úszórajt. Egykörös úszás távoli első bójával. Kissé hullámos víz, ami elsősorban a parthoz közeli hullámtörésnél okozhatott kihívásokat. 21-22 0C-os vízhőmérséklet, neoprént nem lehetett használni. Nyolckörös kerékpáros pálya, körönként egy-egy erősebb, kb. 300 m-es 15-18%-os és egy könnyebb emelkedővel és lejtővel. A pálya többi része a sík tengerparton egyenesben, két széles fordítóval került kialakításra. A futás négy körben a kerékpáros pálya sík részén történt. Férfi versenyt 25-27 0C-os hőmérsékleten, végig napsütéses időben és enyhe szélben rendezték. A női versenyen erősebb szél volt, ezért hullámosabb volt a víz. Borult időben kezdődött, de a futás már napos időben történt kb. 29 0C-ban.

 

Férfi verseny:

Az előzetes várakozásoknak megfelelően viszonylag kis létszámú sikeres szökés határozta meg a versenyt. A 10 fős elmenésben a legjobb úszók közül csak a három orosz versenyző és meglepetésre két francia nem volt benne. Tóth Tamást előzetesen is határesetnek gondoltuk, ott is volt a határon, csak másodpercek hiányoztak az első emelkedőn. A két Brownlee, Varga, Schoeman, Fabian, Luis, Royle, Salvisberg, Kanute és Van Riel alkotta élboly végig nagyon kemény tempót ment, elsősorban a két Brownlee irányításával. A kicsit nagyobb második sor nem volt elég egységes így a harmadik sor féltáv környékére a nagyon aktív Murray vezetésével felzárkózott.

A futás 2. km-nél már látható volt, hogy az első két hely eldőlt, az addig igen jól mozgó francia Luis sem tudta tartani a vezetők tempóját. A két boly közötti 1:20 mp különbség ellenére négyen futottak fel hátulról az első tízbe. A verseny legnagyobb pozitív meglepetése a dél-afrikai Schoeman bronzérme. Alister Brownlee megérdemelten védte meg olimpiai bajnoki címét. Aktív versenyzésével alapvetően meghatározta az elmúlt 6-8 évben a triatlon fejlődését. A versenyre rányomta a bélyegét a spanyol Javier Gomez hiánya. Egy hónappal ezelőtti sérüléséig sokan úgy gondoltuk, hogy Ő a legfőbb esélyes öt világbajnoki cím után az olimpiai aranyra is.

1.    Alister Brownlee GBR    1:45:01 mp
2.    Johnatan Brownlee GBR    1:45:07 mp
3.    Henri Schoeman RSA    1:45:43 mp
20.    Faldum Gábor HUN    1:48:20 mp
33.    Tóth Tamás HUN    1:50:02 mp

 

Faldum Gábor az előző két évben a legnagyobb fejlődést mutatta versenyzőink közül. Elsősorban nagyot javult az úszó teljesítménye, ennek és kiemelkedően gyors depózásának köszönhetően már Világkupákon és WTS futamokon is rendszeresen az élboly végén vagy az üldözők elején kezdhette a kerékpározást és rendszeresen az élvonallal futott. Az Olimpia némileg kisebb és differenciáltabb mezőnyéből talán éppen az az erős középmezőny hiányzott úszáson, akik a folyamatos sort általában biztosítják. Így Gábor 42 mp hátrányával csak a harmadik csoportban kezdhette a kerékpározást. A táv felénél felzárkóztak a második bolyra, ahol végig jól helyezkedett, sikeresen kerülte el az előtte bukó versenyzőket és az első tíz versenyzőt 1:20 mp-el követő húszfős bolyban kezdte meg a futást. Bátran versenyzett és az utolsó körre meglehetősen elfáradt, de éles küzdelemben sikeresen őrizte meg a 20. helyet. Úgy gondolom az adott napon, adott mezőnyben maximálisan teljesített!

 

Tóth Tamás az idei versenyszezonban nyújtott kiemelkedő eredményeivel érte el az indulási jogot. Ezt követően motivációja és formája fenntartása érdekében néhány olasz versenyen és Bundesliga futamon edzésből versenyzett még. A közvetlen olimpiai felkészülést igen jó fizikai, de kissé fáradt mentális állapotban kezdte meg. A verseny idejére sikerült jól összeraknia magát.

 

toth_tamas_triatlon

Kiemelkedően úszott és jól depózott. Az első emelkedőt az élboly végén kezdte meg, de a három orosz és két francia versenyzőhöz hasonlóan Ő is a második sorba csúszott vissza.

A harmadik csoport felzárkózását követően általában a harminc fős boly végén helyezkedett. Ez a bukás során komoly hátrányt jelentett. Több versenyzőtársával együtt neki is meg kellett állnia, kikerülni a földön fekvőket. Innen már nem tudtak visszazárkózni, és plusz 50 mp hátránnyal kezdhették meg a futást. A nagyon jó helyezésre való esélyét ekkor már elveszítette, de stabil futással a Polyanskiy testvérek mögött ért célba hasonlóan a Tiszaújvárosi Világkupa futamhoz.

Eddigi legjobb formájában benne volt az a kicsi plusz, ami az élbolyban bringázáshoz kellett volna Rióban. Ez a végeredménytől függetlenül is óriási teljesítmény és élmény lett volna számára.

Az elmaradás okát elsősorban a kényszerű tavaszi „nagy menetelést” követően kialakult mentális fáradtságban látom.

 

Női verseny:

A női futamban egy kisebb létszámú, 6-10 fős elmenés volt várható a brit és USA versenyzők valamint Duffy, Hewitt, Routier és reményeink szerint Vanek Margit részvételével. A verseny másképpen alakult: az úszás nem húzta annyira szét a mezőnyt, mint az elmúlt évek fő versenyein. Spirig talán élete legjobb úszása után kerékpáron azonnal élre állt a 18 fős bolyban, ahol sok segítséget nem kapott. Jorgensen, Holland, Stanford a futásában bízott, a többiek pedig örültek, hogy ott tudtak maradni a vezetőkkel. Meglepetésre az egyik legesélyesebb versenyző és legerősebb kerékpáros, a brit Helen Jenkins az emelkedőkön komoly gondokkal küzdött és az üldöző bolyba került.

A 18 fős élboly három perc előnnyel kezdte a futást, ahol igazán izgalmas verseny a 3-4. helyezett brit Holland és Stanford között volt. Jorgensen jelenleg kimagaslik a mezőnyből. Riveros és Moffatt régen volt ilyen jó formában, Zafares és True váratlanul gyenge volt.

1.    Gwen Jorgensen USA    1:56:16 mp
2.    Nicola Spirig SUI    1:56:56 mp
3.    Vicky Holland GBR    1:57:01 mp
24.    Kovács Zsófia HUN    2:01:29 mp
45.    Vanek Margit HUN    2:06:54 mp

 

Kovács Zsófia több hónapos ausztráliai edzőtáborozása során sok hullámos tengeri úszóedzésen vett részt, és ennek most lett meg az eredménye. Eddigi legjobb úszóteljesítményével az elhúzódó első csoport végén jött ki a vízből és kezdte meg a kerékpározást. Az úszás-kerékpár váltást nem heverte ki, és az első kör emelkedőjén nem tudott felzárkózni a kialakuló élbolyhoz.

 

kovacs_zsofia_triatlon

A második bolyban tekerve a további emelkedőkön nagyon erős volt, a sík részeken viszont meglehetősen passzív. A kerékpározás végére az üldözőcsoport három perces hátrányba került a 18 fős élbolyhoz képest, ami ledolgozhatatlan hátrány.

A futást nagyon aktívan kezdte el, és kis visszaesést követően csoportja legjobbjaival versengve fejezte be.

Úgy gondolom, ha az első emelkedőt kicsit gyorsabban tudta volna teljesíteni, akkor élbolyos kerékpározás után egészen kiugró eredményre lett volna képes. Teljesítményét így is nagyon jónak tartom, az előzetes várakozások szerinti legjobb helyezés környékén végzett.

 

Vanek Margit az előző évek teljesítménye és igen jó úszása alapján az élbolyba volt várható. Úgy gondoltuk, hogy ez a legjobb helyezést eredményezheti. Nagyon jól sikerült téli-tavaszi felkészülés után nyáron arcüreg-gyulladással, allergiával küzdött. Több verseny feladására kényszerült. Túljutva a nehézségeken az utolsó 1,5 hónapban fokozatosan erősödött és nagyon jó formában érkezett Rióba. A helyszíni edzések is a tervek szerint zajlottak. Négy nappal verseny előtt az utolsó résztávos futáson nagyon biztatóan mozgott.

 

vanekmargittriatlon

Versenye előtt 2,5 nappal evett valamilyen romlott vagy fertőzött ételt az olimpiai faluban, ennek hatására éjszaka többször hányt és rendkívül legyengült. A hátralevő két nap sajnos nem volt elegendő arra, hogy versenyképes állapotba kerüljön. Különösen úgy, hogy semmilyen komolyabb orvosi segítséget nem kapott, ami egy Olimpián elvárható lett volna.

A versenyen állapotához képest nagyon aktív volt. Az úszás első felében 6-8. helyen volt, és visszacsúszott ugyan a 19. helyre, de mindössze 9 mp hátránnyal. Kerékpáron az első emelkedő után kialakult élbolyban már nem volt benne, de a második csoporttal végig tudott menni a teljes kerékpáros szakaszon.

Ilyen előzmények után a futáson már csak egy cél lehetett előtte, hogy teljesíteni tudja a távot. Hatalmas elszántság és az Olimpia különleges presztízse kellett ahhoz, hogy ezt végre is tudta hajtani!

Eredményét így nem tudom értékelni, de helytállása mindenkiben tiszteletet ébreszthet.

 

Általános tanulságok:

Az élmezőny átlag életkora nőtt. A női mezőny első 20-ban két 24 éves mellett a többiek 26-34 évesek. A férfiaknál két 22 éves mellett egy 24 éves volt az első 20-ban, a többiek 26-35 év közöttiek. Az esélyeknek megfelelően kiemelkedően szerepeltek Nagy Britannia versenyzői és váratlanul jól Dél Afrika triatlonosai. Megbízható formát hoztak az Ausztrálok, de ezúttal éremnek a közelében sem voltak. Mindkét nemnél élvonalbeli versenyzője volt Mexikónak.

Nagyon nagy múlttal, szakmai és anyagi háttérrel rendelkező országok a vártnál gyengébben szerepeltek. Egy-egy kiemelkedő vagy jó eredmény mellett csak középmezőnyben végeztek: Franciaország, Spanyolország, USA, Svájc, Portugália, Belgium és Új-Zéland versenyzői. Középmezőnybeli eredményeket értek el Kanada, Oroszország, Japán, Olaszország versenyzői. Részt vettek az Olimpián, de komoly eredményt nem értek el Németország, Brazília, Ausztria, Ukrajna, Kína, Argentína és Írország versenyzői. Rajtuk kívül 18 nemzetet 1-1 versenyző képviselt, akiknek eredményéből nem lehet érdemi következtetést levonni az ország triatlon sportjának színvonaláról még akkor sem, ha a versenyző jól szerepelt. A középmezőnybeli eredményeket elérő országok közé zárkózott fel a magyar triatlonos csapat. Dél Afrika és Mexikó mellett mi voltunk a harmadik előretörő ország. Véleményem szerint ez hatalmas teljesítmény, sokkal jobb, mint amit a magyar triatlonsport helyzete indokolna.

 

(Forrás: budaorstriatlon.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.